Biznis i politika
StoryEditor

Filipović traži izvanrednu reviziju plinskog poslovanja u Ini

29. Kolovoz 2022.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović istaknuo je da će zatražiti izvanrednu reviziju plinskog poslovanja Ine za 2020., 2021. i dio 2022. godine.

Filipović je to izjavio u Ministarstvu gospodarstva uoči sastanka s Upravom Ine koji je sazvao, a na kojem će, kako je istaknuo, od Uprave tražiti detaljna obrazloženja onoga što se događalo proteklih dana.

Naime, u akciji koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija uhićeno je petero osumnjičenih zbog malverzacija s prirodnim plinom kojim raspolaže Ina, a koji je prodavan po ispod tržišne cijene, čime šteta za tu energetsku kompaniju navodno premašuje milijardu kuna. Na meti istražitelja tako se našao i direktor u Ini Damir Škugor, koji je na ispitivanju, kako se doznaje, ustvrdio da nije kriv te da je plin prodavan prema poslovnoj politici Ine.

Revizija će, rekao je Filipović, trebati obuhvatiti i ulogu interne revizije Ine, revizijskog odbora, eksterne revizije, kao i ulogu Uprave i Nadzornog odbora Ine.

- Jako je važno da ta revizija isto tako analizira sve ugovore Ine, nabavne i prodajne cijene plina, kao i uvjete po kojim su određeni poslovni partneri sklapali te ugovore s Inom. Također, važno je napraviti i reviziju internih kontrola i očekujem od neovisnih revizora da, sukladno spoznajama koje dobiju, naprave određene preporuke što se tiče rada internih kontrola u Ini - izjavio je Filipović.

Sporni ugovor potpisan dva mjeseca prije Filipovićevog imenovanja u NO 

Čestitao je Ministarstvu financija i njegovim službama, policiji, DORH-u i svima koji su bili uključeni u razotkrivanje ove afere. 

S obzirom na neke koji su u kontekstu afere potegnuli i pitanje Filipovićeve odgovornosti kao donedavnog člana Nadzornog odbora Ine, ministar je istaknuo da je na toj funkciji proveo nešto više od četiri mjeseca.

- Takve moram razočarati. Naime, sporni ugovor s poduzećem OMS potpisan je dva mjeseca prije nego što sam bio imenovan u NO Ine, a sve ovo što se događalo, događalo se negdje od sredine 2020. godine. Poznato je tko je u tom razdoblju bio predsjednik i članovi NO-a, kao i predsjednik i članovi Uprave Ine - poručio je Filipović.

Naglasio je i kako nije podržao usvajanje zapisnika sa sjednice NO-a gdje su se usvajali planovi poslovanja Ine za 2022. godinu jer nije sudjelovao u tim odlukama.

Upitan je li razgovarao s predsjednikom Uprave Ine Sandorom Fasimonom, Filipović je rekao da se čuo s hrvatskim članovima Uprave i NO-a Ine. 

Pritom, od hrvatskih članova NO-a je tražio hitno sazivanje sjednice tog odbora, koja bi se trebala održati u srijedu, a na kojoj će hrvatski članovi tražiti dodatna pojašnjenja, analize i dokumente, kako bi dobili informaciju kako se ovako nešto dogodilo.

Novinari su konstatirali da su, prema nekim informacijama, iz Plinare istočne Slavonije upozoravali vladu na nelogičnosti i ekstra profite u ovom plinskom biznisu, a na pitanje je li imao ikakve informacije o ovim događajima prije pokretanja akcije, Filipović je rekao da osobno nije imao nikakva saznanja.

Ponovio je da je sporni ugovor potpisan prije njegovog dolaska u Inu, između ostalog rekavši kako je tu riječ o četvrtoj razini odlučivanja u Ini.

- Stoga, Uprava Ine mora ponuditi jako puno odgovora što je bilo s internim kontrolama i internom revizijom - rekao je Filipović.

No, istaknuo je da je upravo reakcijom službi samostalnog sektora za pranje novca Porezne uprave, koje djeluju u okviru Ministarstvu financija, afera razotkrivena, a imovina blokirana.

- Vidimo da sustav funkcionira, od policije do Ministarstva financija - ustvrdio je Filipović, dodavši i da se nije čuo sa svojim prethodnikom na mjestu ministra gospodarstva Tomislavom Ćorićem.

- Ne želim biti njegov odvjetnik no ministar Ćorić nije mogao znati što radi četvrta razina upravljanja u Ini - zaključio je Filipović.

19. svibanj 2024 18:41