Biznis i politika
StoryEditor

Filipović: Zna se tko su tada bili članovi NO-a i Uprave Ine, Vanđelić: Nisam vidio ugovor, ali Uprava je morala biti upoznata

29. Kolovoz 2022.

Nekadašnji član Nadzornog odbora Ine, a sadašnji ministar gospodarstva Davor Filipović, nakon reakcija javnosti da je trebao primijetiti malverzacije koje se odvijaju u toj naftnoj kompaniji, obratio se novinarima rekavši da su se sporni poslovi odvijali prije nego što je on ušao u Nadzorni odbor.

- Sporni ugovor potpisan je dva mjeseca prije nego što sam imenovan u Nadzorni odbor Ine. Sve se događalo od sredine 2020. godine, poznato je tko je u tom razdoblju predsjednik Nadzornog odbora, tko su bili članovi Nadzornog odbora, poznato je i tko je bio predsjednik Uprave Ine, poznato je tko su bili članovi Uprave Ine – rekao je Filipović.

Nadzorni odbor Ine broji devet članova, od kojih troje predlaže Vlada, a ostalih šest MOL i predstavnici radnika. Članovi Nadzornog odbora u periodu koji spominje Filipović te ujedno članovi koje je predložila Vlada bili su Damir Vanđelić, Luka Burilović i Damir Mikuljan.

Damira Vanđelića smijenila je Vlada krajem 2021. iz toga upravnog tijela, a on je svojevremeno bio i njegov predsjednik. Vanđelić je danas za Hinu izjavio da će se u narednim danima očitovati o ovom slučaju istaknuvši da je INA sporni ugovor s tvrtkom OMS - Ulaganje potpisala u listopadu 2021., a da je on razriješen u prosincu te godine pa je izvještaj dobio sastav NO-a  koji ga je naslijedio.

Nakon Vanđelića, na mjesto predsjednika Nazdzornog odbora došao je Damir Mikuljan, koji je član toga tijela od 2017. godine i ujedno šef Visokog časnog suda HDZ-a. Zajedno s Vanđelićem iz NO-a Ine tada je smijenjen i predsjednik HGK Luka Burilović, a umjesto njih imenovani su Davor Filipović i Branimir Škurla.

Oni su još uvijek članovi NO-a Ine, a osim njih u aktualnom sastavu Nadzornog odbora sjede još József Molnár, zamjenik predsjednika, te članovi Zsuzsanna Ortutay, Gabriel Szabo, Domokos Szollar, Jasna Pipunić, László Uzsoki i Ivo Ivančić.

Direktor predlaže Upravi

Inače, kako navode u Vanđelićevom timu NO nikad ne dobiva na uvid sve pojedinačne ugovore, već kvartalna i godišnja izvješća Uprave i revizije, unutarnje ili vanjske.

- S obzirom da je suradnja Ine sa spomenutom firmom počela sredinom listopada 2021. prvo gdje se moglo vidjeti neke rezultate te suradnje je u godišnjem izvješću, a Vanđelić je razriješen prije godišnjeg izvješća tako da su njegovi nasljednici mogli vidjeti ako se išta dalo vidjeti iz godišnjeg izvješća o tih prvih dva i pol mjeseca suradnje Ine i OMS Ulaganja - pojašnjavaju u Vanđelićevom timu.

Dodaju kako je procedura kod potpisivanja ugovora takva da direktor predloži Upravi, koja to daje pravnoj službi koja pak daje svoje očitovanje i onda se to stavlja na sjednicu Uprave na glasanje, što znači da je Uprava morala biti upoznata sa svim detaljima ugovora, kazali su iz Vanđelićevog tima.

Predsjednik Uprave Sandor Fasimon na toj je funkciji od srpnja 2018. godine. Među članovima Uprave Ine koje imenuje Vlada su Niko Dalić, suprug Martine Dalić koja je bila potpredsjednica Vlade te Darko Markotić i Barbara Dorić. Darko

Markotić u Ini radi već dvadesetak godina, a prvi put je postao članom Uprave 2008. godine te je na toj funkciji ostao godinu dana. U Upravu je ponovno ušao u ožujku 2020. godine. Prije nego što je došla u Upravu, Barbara Dorić bila je direktorica tvrtke LNG Hrvatska.

Mađarski članovi Uprave koje je imenovao MOL 1. veljače 2021. su Jozsef Simola i Ferenc Horvath.

19. travanj 2024 19:48