Biznis i politika
StoryEditor

Gospodarstvo će u najboljem slučaju rasti sporo, a inflacija brzo

22. Prosinac 2022.

Prognoza da će se inflacija ispuhati u drugoj polovini godine ponovno je aktualna, jedino što se više ne odnosi na ovu godinu, već na 2023. Bude li sreće, možda se ovaj put i ostvari.

Više nego ikada, kako u najvažnijim svjetskim financijskim institucijama tako i u domaćima, ove su se godine bavili revidiranjem svojih prijašnjih procjena. Stoga je i naša trenutačna, i to ozbiljna, procjena da će se sadašnje makroekonomske procjene za iduću godinu još koji put revidirati, zbog čega ih ne treba baš uzimati zdravo za gotovo. Uostalom, i najugledniji domaći makroekonomisti, kao što je glavni ekonomist HUP-a Hrvoje Stojić, vlastitim procjenama daju najviše četrdeset posto izgleda da se ostvare.

Stojić je, naime, razradio četiri različita prognostička scenarija koja se međusobno razlikuju ovisno o tome koliko će se ovogodišnji globalni poremećaji prenijeti u iduću godinu. Prema osnovnom scenariju, za koji smatra da ima četrdeset posto izgleda da se ostvari, Hrvatska će se iduće godine suočiti sa stagflacijom.

Bude li energetska kriza trajala još kratko, bude li recesija u europodručju također kratka, budu li se nabavni lanci stabilizirali, fiskalna potpora ne bude dostatna, a monetarno stezanje snažno, te ostane li i dalje problem manjka radne snage, Stojić predviđa pad hrvatskog BDP-a od 0,5 posto uz istodoban rast inflacije od 7,5 posto. Oporavak bi u takvim uvjetima počeo 2024. godine.

I HNB je na kraju ove godine revidirao svoje prijašnje prognoze. Prema najnovijim procjenama, rast hrvatskoga gospodarstva u idućoj godini podignuo je na 1,4 posto (u listopadu je procjena bila jedan posto), ali istodobno je podignuo prognozu rasta inflacije na 7,5 posto (prethodna procjena bila je 6,7 posto). HNB napominje da u tim procjenama za iduću godinu ‘prevladavaju negativni rizici i uz projekciju gospodarskog rasta i uz projekciju inflacije‘.

Iako se prognoze različitih makroekonomista donekle razlikuju u visini stopa rasta/pada gospodarstva i rasta inflacije, konsenzus je gotovo postignut u procjeni da će u idućoj godini gospodarstvo (u najboljem slučaju) rasti sporo, a inflacija brzo.

Cijeli članak možete pročitati u novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

19. travanj 2024 14:34