Biznis i politika
StoryEditor

HNB: Imovina bankovnog sustava porasla je za rekordnih 50,6 milijardi kuna

17. Siječanj 2023.
foto Shutterstock

U prva tri tromjesečja 2022. godine imovina bankovnog sustava porasla je za rekordnih 50,6 milijardi kuna ili za 10,1 posto u odnosu na kraj 2021. Pretežiti izvor financiranja rasta imovine bili su primljeni depoziti na transakcijskim računima kućanstava i nefinancijskih društava, koji u znatnoj mjeri odražavaju učinke uspješne turističke sezone i pripremu građana za uvođenje nove valute.

Glavnina povećanja imovine usmjerena je u kredite, osobito kredite nefinancijskim društvima iz djelatnosti opskrbe energijom, a nastavio se i rast novčanih sredstava, priopćeno je iz Hrvatske narodne banke čiji je Savjet na današnjoj sjednici raspravljao o stanju u bankovnom sustavu te donio nekoliko drugih odluka iz svoje nadležnosti.

Nova kreditna aktivnost i nastavak trenda smanjenja neprihodujućih kredita (NPL-ova) rezultirali su daljnjim poboljšanjem kvalitete kredita, odnosno smanjenjem udjela NPL-ova, s 4,3 posto na 3,3 posto. No, porast kredita u fazi 2 upućuje na povećani rizik u prihodujućem dijelu portfelja banaka.
 
Stopa ukupnoga kapitala smanjila se za gotovo dva postotna boda, na 24 posto. Posljedica je to smanjenja regulatornoga kapitala, ponajviše pod utjecajem nerealiziranoga gubitka na osnovi vrednovanja obveznica po fer vrijednosti, a potom i porasta ukupne izloženosti rizicima. Unatoč tome, pokazatelji kapitaliziranosti na visokim su razinama.
 
Prihodi ostvareni ukidanjem umanjenja vrijednosti za očekivane kreditne gubitke ključan su izvor povećanja dobiti i profitabilnosti poslovanja, dok je na porast dobiti manje utjecalo povećanje neto prihoda proizašlo iz porasta naknada i provizija, uz istodobni nastavak smanjenja kamatnih prihoda.
 
Savjet HNB-a dao je suglasnost Nadzornom odboru Imex banke d.d. da Ozren Dragčević obavlja funkciju predsjednika uprave te banke te je dao suglasnost Nadzornom odboru Karlovačke banke d.d. da Stjepan Oreški obavlja funkciju člana uprave te banke.
25. svibanj 2024 07:05