Biznis i politika
StoryEditor

HNB: Nastavljen snažan rast kredita poduzećima

15. Rujan 2022.
HNB zgrada

Savjet Hrvatske narodne banke na sjednici je raspravljao o tekućim gospodarskim i financijskim kretanjima te je donio nekoliko odluka iz svoje nadležnosti.

U drugom je tromjesečju 2022. nastavljen snažan rast realne gospodarske aktivnosti na tromjesečnoj razini, premda nešto slabijim intenzitetom nego na početku godine. Ipak, godišnja stopa rasta realnog BDP-a se ubrzala zbog niske razine gospodarske aktivnosti u istom kvartalu 2021.

Povoljna su kretanja najviše bila podržana iznimno dobrim ostvarenjima u turizmu, ali i jačanjem rasta osobne potrošnje. Model brze procjene BDP-a, zasnovan uglavnom na podacima dostupnima za srpanj i stoga podložan rizicima, upućuje da bi se u trećem tromjesečju realna gospodarska aktivnost mogla zadržati na razini iz prethodna tri mjeseca, uz mogućnost dodatnog slabljenja gospodarskih izgleda prema kraju godine.

Rast zaposlenosti u srpnju i kolovozu u odnosu na prosječnu razinu iz prethodnog tromjesečja je usporio, a realne plaće u srpnju nastavile se smanjivati. Inflacija potrošačkih cijena nastavila je ubrzavati, ali blažim intenzitetom nego u prvoj polovini godine, dosegnuvši 12,3% u srpnju, čemu je, između ostalog, pridonijelo pojeftinjenje naftnih derivata. Prilagodba instrumenata monetarne politike u procesu pristupanja europodručju povećala je ionako izdašnu kunsku likvidnost banaka, što je ublažilo učinke zaoštravanja globalnih uvjeta financiranja na rast domaćih kamatnih stopa.

Tijekom kolovoza nastavljen je snažan rast kredita poduzećima, posebno u djelatnostima povezanima s proizvodnjom i distribucijom energije. U nešto manjoj mjeri porasli su i plasmani stanovništvu, i to najviše u segmentu stambenih kredita.

Savjet HNB-a dao je suglasnost Nadzornom odboru Wustenrot stambene štedionice d.d.  da Rainer Hager obavlja funkciju člana uprave te štedionice. 

05. lipanj 2023 01:46