Biznis i politika
StoryEditor

Hrvatska na međunarodnom tržištu izdala prve obveznice od ulaska u europodručje

07. Lipanj 2023.
Marko Primoracfoto Rene Karaman

Ministarstvo financija Republike Hrvatske uspješno je izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 1,5 milijardi eura, a s dospijećem 2035. godine.

Godišnja kuponska kamatna stopa iznosi 4,00, a ostvareni prinos 4,047 posto, navodi se u priopćenju objavljenom na web stranici Ministarstva financija.

Transakcija je, od objave do zatvaranja knjige upisa, izvršena unutar jednog dana, pri čemu je ostvarena iznimno snažna potražnja u ukupnom iznosu većem od 6,4 milijarde eura.

Knjiga upisa sadržavala je više od 200 pojedinačnih interesa najkvalitetnijih investitora iz niza zemalja: Njemačke, Velike Britanije, Austrije, Francuske, SAD-a...

Razina interesa, kao i postignuti konačni uvjeti izdanja, snažna su potvrda kredibiliteta Republike Hrvatske kao izdavatelja na međunarodnom tržištu, te povjerenja ulagača u gospodarstvo i javni dug države, posebice nakon ulaska u europodručje i Schengen od 1. siječnja 2023., zaključuje se u priopćenju Ministarstva financija.

Dobra reputacija

O svemu se oglasio i premijer Andrej Plenković koji je rekao kako velik interes investicijskih ulagača za novoizdanu hrvatsku euroobveznicu govori o kredibilitetu i reputaciji Hrvatske.

- To samo govori o kredibilitetu i reputaciji Hrvatske - rekao je Plenković na sjednici Vlade, i dodao da je interes investitora bio jako dobar, a ostvareni uvjeti izdanja u današnjim uvjetima vrlo povoljni.

- Sve je to u kontekstu odgovorne politike vođenja javnih financija, investicijskog kreditnog rejtinga i snažnog položaja Hrvatske u duhu integracije u europodručje i šengen -  zaključio je Plenković.

25. rujan 2023 02:04