Biznis i politika
StoryEditor

Hrvatski Telekom najavio moguće povećanje cijena, dozvolu traže i drugi

04. Siječanj 2023.

Hrvatski Telekom najavio je mogućnost povećanja cijena svojih usluga, a obavijest su poslali i svojim korisnicima, prenosi index.hr. Pružatelj telekomunikacijskih usluga će 9. siječnja dopuniti svoje Opće uvjete poslovanja vezano uz usluge, a kako navode na svojoj internetskoj stranici, dopuna se odnosi na eventualne izmjene cijena usluga zbog inflacije, pa će promjene stupiti na snagu u prvoj polovici 2023. godine.

- Svjesni smo da inflacija utječe na svakoga te smo uveli određene mjere kako bi se ona što manje odrazila na cijenu naših usluga - objavio je Hrvatski Telekom, koji je pobrojao četiri ključne informacije za korisnike. 

- Ograničit ćemo podizanje cijena do maksimalno 10 posto godišnje. Tako ćemo osigurati da, ako stopa inflacije bude i veća od 10 posto, eventualne izmjene naših cijena ne prelaze taj postotak - prenosi Index. 

HT navodi da uslijed trenutne gospodarske situacije dolazi do usklade cijena svih proizvoda i usluga s obzirom na to da troškovi proizvodnje i pružanja usluga značajno rastu, kako za privatni tako i za poslovni sektor.

Povećanje za nove i postojeće korisnike

Nadalje, 17. siječnja Državni zavod za statistiku objavit će godišnji prosječni indeks inflacije za 2022. godinu sukladno kojem telekom operateri, u roku od 90 dana od objave navedene stope, imaju mogućnost prilagodbe cijena maksimalno za postotak godišnje prosječne stope inflacije.

Hrvatski Telekom navodi da se inflacijska klauzula primjenjuje na sve postojeće i nove ugovore. Počevši od 9. siječnja 2023. godine, svi novi ugovori također će uključivati ovu klauzulu (primjenjuje se na ugovore sa i bez obveznog trajanja ugovorne obveze).

Kako je neslužbeno doznao Jutarnji, od Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) su dozvolu za povećanje cijena zatražila još tri telekoma - A1, Iskon i Telemach.

A1 je svojim korisnicima poslao obavijest u kojoj stoji da od 10. veljače ove godine mijenjaju Opće uvjete poslovanja, cjenik i uvjete korištenja pojedinih usluga.

- Navedene izmjene odnose se na uvođenje indeksne klauzule koja omogućuje usklađivanje mjesečnih naknada jednom godišnje sa stopom inflacije i deflacije. Stopa inflacije/deflacije mjeri se Indeksom potrošačkih cijena kojeg objavljuje Državni zavod za statistiku (DZS) svake godine u siječnju, a predstavlja godišnji prosječni indeks potrošačkih cijena dobara i usluga za osobnu potrošnju u prethodnoj godini - navodi se u obavijesti A1 korisnicima.

16. travanj 2024 03:02