Biznis i politika
StoryEditor

Huawei i Ericsson prestaju s isporukom telekomunikacijske opreme Rusiji

11. Travanj 2022.
Telekomunikacijska oprema

Nastavlja se egzodus velikih tehnoloških tvrtki iz Rusije. Velike korporacije zatvaraju svoje urede, a među zadnjima koji je to učinio je i kineski Huawei. Iako su se u Rusiji nadali da bi upravo Huawei mogao popuniti prazninu nastalu odlaskom 'Big tech' tvrtki, čini se da su nade bile uzaludne.

Kako piše GizChina, a prenose i drugi svjetski mediji, Huawei je već prepolovio ponudu svojih pametnih telefona u Rusiji, a sada namjeravaju potpuno zatvoriti ured u Moskvi.

Prema još uvijek neslužbenim informacijama, Huawei je prestao primati narudžbe, a kineski djelatnici ruskog ureda i dio ruskih stručnjaka napustit će teritorij Rusije. Također, zaustavljeno je sklapanje novih ugovora s ruskim telekomunikacijskim operaterima za nabavu mrežne i poslužiteljske opreme. To svakako nije dobra vijest za Rusiji jer su se posljednjih godina telekomunikacijske tvrtke u Rusiji aktivno prebacivale na Huaweijeva rješenja pa sada oprema kineskog diva čini oko 33 posto svih baznih stanica koje rade u Rusiji, a pokrivaju i cijele regije. Huaweijev odlazak mogao bi negativno utjecati na održavanje i razvoj postojećih i budućih projekata a zasigurno će se usporiti i planirano uvođenje 5G mreže.

Ova odluka Huaweija može se pripisati pritiscima iz SAD-a gdje je regulator već ranije izdao izvozne dozvole dopuštajući međunarodnim tvrtkama da isporučuju opremu Huaweiju. No s obzirom na rat u Ukrajini i postojeće sankcije, dozvole se mogu prestati izdavati. Na temelju lošeg iskustva Huaweija, čije je poslovanje teško pogođeno američkim sankcijama, malo je vjerojatno da će tvrtka htjeti pogoršati svoju ionako tešku situaciju. Naravno, postoji mogućnost da ruski telekomunikacijski operateri prijeđu na korištenje opreme i rezervnih dijelova drugih tvrtki.

To svakako neće biti Ericsson koji je također objavio da obustavlja sve poslovne aktivnosti u Rusiji.

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme objavio je da obustavlja sve poslovne aktivnosti u Rusiji, procijenivši troškove tog poteza na 95 milijuna dolara.

- S obzirom na nedavne događaje i sankcije Europske unije tvrtka na neodređeno vrijeme obustavlja poslovanje s kupcima u Rusiji na koje ti faktori utječu - stoji u priopćenju.

Zaposlenici u Rusiji otići će na plaćeni dopust, dodaju.

Kompanija će u prvom tromjesečju rezervirati 900 milijuna švedskih kruna (95 milijuna dolara) za umanjenje vrijednosti imovine i druge izvanredne troškove povezane s tim potezom.

20. travanj 2024 03:14