Biznis i politika
StoryEditor

HUP: Potražnja za radnicima i dalje visoka, rast će zaposlenost, ali i plaće

21. Srpanj 2023.

Podaci o broju zaposlenih u lipnju donose optimizam u pogledu ekonomskih aktivnosti u drugom kvartalu ove godine. Naime, stopa rasta broja zaposlenih u lipnju (+2,5 posto godišnje) ne samo da je preslika prosjeka prve polovice godine nego je neznatno ispod stope za 2022. godinu (2,7 posto), navodi Hrvatska udruga poslodavaca u svojoj tjednoj analizi.

Stopa nezaposlenosti u lipnju je nepromijenjena i ostaje na 5,6 posto s obzirom na mali sezonski atipičan rast broja nezaposlenih, otprilike za tisuću ljudi. Pritom je stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj u ovom trenutku blago ispod prosjeka EU (5,9 posto) te euro područja (6,5 posto).

image
foto DZS

Na rast zaposlenosti pojačano utječe zapošljavanje stranih radnika. U prvoj polovici godine je, naime, izdano 92 tisuće radnih dozvola (oko 6 posto prosječne zaposlenosti u ovoj godini) čak 42 posto više izdanih dozvola nego u prvoj polovini 2022. godine. S obzirom na kontinuiranu napetost tržišta rada, za očekivati je da će i ove godine ukupan broj radnih dozvola značajno rasti. Zapošljavanje stranih radnika moguće je pospješiti proširenjem liste deficitarnih zanimanja za koja nije potrebno provoditi test tržišta rada, kao i produljenjem trajanja dozvola s jedne na dvije godine te sa 6 na 9 mjeseci za sezonske radnike.

Nominalna bruto plaća za svibanj od 1562 eura isplaćena u lipnju rasla je 12,7 posto na godišnjoj razini. Pritom je kroz travanj i svibanj ubrzan realni rast primanja na 4,5 posto godišnje nakon 1,4 posto u prvom kvartalu. Prosječna neto plaća od 1133 eura rasla je 11,0 posto godišnje, također uz ubrzanje realnog rasta na 2,9 posto nakon stagnacije u prvom kvartalu.

image
foto DZS

Realna poboljšanja su odraz znatnog rasta minimalne plaće (+12,2 posto), usporavanja inflacije uz i dalje napeto tržište rada, koje vrši pritisak na rast plaća u deficitarnim uslužnim sektorima. Sudeći po tim podacima, tržište rada nagoviješta određeno ubrzanje ekonomske aktivnosti. Štoviše, dosadašnji podaci s tržišta rada signaliziraju kako će potražnja za radnicima i dalje ostati na visokoj razini, a pritisak na rast plaća u kombinaciji sa slabljenjem inflacije podupire oporavak realnih plaća, odnosno kupovne moći.

U ovoj godini HUP očekuje rast plaća, odnosno ukupnih primanja zaposlenih od 10-12 posto, solidno iznad stope inflacije (7,0 posto) te sve izraženiji rast u javnom sektoru pored rastućih socijalnih transfera. Također su povisili procjenu rasta zaposlenosti na 2,7 posto (ranije 2 posto) zahvaljujući snažnijim imigracijama te jačoj ekonomskoj aktivnosti.

24. travanj 2024 09:29