Biznis i politika
StoryEditor

HUP: Pravovremenim donošenjem mjera poslodavci mogu planirati troškove za energente

13. Ožujak 2023.
Irena Weberfoto Ratko Mavar

Iz Hrvatske udruge poslodavaca u ponedjeljak su poručili da je pravovremenim donošenjem Vladinih mjera stvoreno okruženje stabilnosti i predvidljivosti za hrvatske gospodarstvenike, jer idućih pola godine mogu planirati troškove za energente.

Na Gospodarsko-socijalnom vijeću (GSV) danas je predstavljen Vladin novi paket mjera za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata, vrijedan 1,7 milijardi eura.

- Pravovremenim donošenjem mjera Vlada je stvorila okruženje stabilnosti i predvidljivosti za hrvatske gospodarstvenike jer idućih šest mjeseci možemo planirati troškove za energente i na temelju njih odlučiti o investicijama i novim zapošljavanjima - istaknula je glavna direktorica HUP-a Irena Weber nakon sjednice GSV-a.

To je, kako je kazala, u ovom trenutku ključno, jer je unatoč nedavnom padu cijena energenata zadržana visoka neizvjesnost u pogledu njihovog kretanja u nastavku godine.

Većina svjetskih analitičara predviđa novi rast cijena plina, što će utjecati i na rast cijena električne energije, pa je njihovo ograničavanje u ovom trenutku od izuzetne važnosti, rekla je Weber navodeći kako je paket mjera za poduzetnike koje stupaju na snagu u travnju nastavak jesenskog paketa, koji je donio stabilnost u prethodnom razdoblju.

- Apelirali smo na Vladu da u mjere uključi i cijenu tehnološke pare i snizi limite za maksimalnu cijenu električne energije za najveće potrošače. Drago mi je da mogu reći da je Vlada pozitivno reagirala, prepoznala problem poduzetnika, kojima je tehnološka para ključan energent i da će u skorom vremenu riješiti problem limitiranja troška tehnološke pare - istaknula je Weber.

Vjeruje da u proračunu, koji je lani zabilježio suficit, ima prostora za još snažniju potporu gospodarstvu.

Poslodavci pozdravljaju i mjere usmjerene na kućanstva, ali ističu kako jačanje gospodarstva ima multiplikativni efekt jer stvara rast, prostor za veće plaće i nove investicije i treba ga se gledati kao na ulaganje u novu vrijednost, a ne trošak.

- Treba naglasiti da tvrtke čak i uz  limitiranje cijene energenata koje nam je izuzetno važno, plaćaju višestruko veće iznose za energente nego prije energetske krize i pred njima tek predstoji potpisivanje povoljnijih ugovora na temelju limitiranih cijena - istaknula je Weber.

Premijer Andrej Plenković predstavio je u ponedjeljak paket mjera za pomoć građanima i gospodarstvu, vrijedan 1,7 milijardi eura, koji sadrži tri glavne stavke - ublažavanje rasta cijena energije, ublažavanje inflatornih pritisaka, te posebne potpore i poticaje.

Tako će se nastaviti s reguliranjem cijene plina na godišnjoj razini, a cijene električne energije u idućih šest mjeseci - od 1. travnja do 30. rujna, pod istim uvjetima kao do sada. Također se nastavlja subvencioniranje cijene naftnih derivata, izjavio je Plenković nakon sastanaka koje je održao s partnerima.

Osigurat će se potpora umirovljenicima s mirovinom do 610 eura, onima koji primaju dječji doplatak, nezaposlenima, braniteljima, onima koji su pogođenim potresom, ribarima, prijevoznicima i nizu drugih djelatnosti, a predviđena su sredstava za ulaganja u energetsku učinkovitost.

02. lipanj 2023 21:01