Biznis i politika
StoryEditor

I za nestašicu riže iz Kine i Pakistana ‘kriv‘ rat u Ukrajini

22. Travanj 2023.
riža, riža

Svijetu prijeti nestašice riže. Najveći svjetski proizvođači javljaju kako u posljednjih 20 godina nije bilo problema sa žetvom jedne od najuzgajanijih žitarica kao ove godine. Globalni manjak za 2022./2023. iznosit će 8,7 milijuna tona, predviđaju analitičari, a nestašice će najviše pogoditi jugoistočnu Aziju i Afriku gdje se konzumira 95 posto globalno uzgojene riže.

Za nestašicu riže analitičari "krive" rat u Ukrajini, ali i klimatski utjecaj na gospodarstva koja proizvode rižu poput Kine i Pakistana.

Naime, u drugoj polovici prošle godine, dijelovi poljoprivrednog površina na kojima se uzgaja riža u Kini, najvećem svjetskom proizvođaču riže, bili su pogođeni obilnim ljetnim monsunskim kišama i poplavama. Akumulirana količina oborina u pokrajinama Guangxi i Guangdong u zemlji, glavnim kineskim središtima proizvodnje riže, bila je druga najveća u najmanje 20 godina.

I Pakistan, koji predstavlja 7,6 posto globalne trgovine rižom,zabilježio je pad godišnje proizvodnje za 31 posto u odnosu na prethodnu godinu zbog velikih poplava prošle godine. Sve to samo potvrđuje koliko je riža ranjiva kultura.

Osim toga, riža je postala sve atraktivnija alternativa nakon skoka cijena drugih glavnih žitarica, posebice onih koje je izvozila Ukrajina, a s padom proizvodnje u SAD-u i u EU nije ni čudno da joj raste cijena zbog pojačane potražnje na međunarodnim tržištima. Situacija je toliko izmaknula kontroli da je Indija zabranila izvoz riže. To samo znači da će povećane cijene riže i manjak na tržištu osjetiti najsiromašnije zemlje koje su o riži itekako ovisile i da stiže gladna godina za mnoga tržišta, pogotovo u Africi.

- Do stabilizacije na tržištima bi moglo doći tek 2025. godine - ističu stručnjaci.

19. travanj 2024 19:50