Biznis i politika
StoryEditor

Inflacija u EU ubrzala u svibnju

18. Lipanj 2024.
foto Shutterstock

Inflacija u EU blago je ubrzala u svibnju, prvi puta od kraja 2023. godine, prateći trend u eurozoni, pokazalo je u utorak izvješće europskog statističkog ureda.

Na razini EU-a godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), koji omogućuje usporedbu među zemljama-članicama, iznosila je u svibnju 2,7 posto, izračunali su statističari. U eurozoni cijene su u svibnju porasle za 2,6 posto, potvrdio je Eurostat procjenu s kraja svibnja. U travnju bile su više za 2,4 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Rast cijena ubrzao je u svibnju i u eurozoni i u EU prvi puta od kraja prošle godine. Na mjesečnoj razini cijene su u svibnju na oba područja porasle za 0,2 posto, izračunao je europski statistički ured. U prethodnom mjesecu uvećane su i u eurozoni i u EU za 0,6 posto.

Najviše su u svibnju u zoni primjene eura poskupile usluge, za 4,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Svježa hrana poskupjela je za 1,8 posto, snažnije nego u prethodnom mjesecu. Cijene energije uvećane su pak prvi puta u nešto više od godinu dana, za blagih 0,3 posto, izračunali su statističari. U svibnju 2023. godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je 6,1 posto, a u EU 7,1 posto.

Skok u Rumunjskoj

Najvišu godišnju stopu inflacije u EU bilježila je u svibnju Rumunjska, od 5,8 posto, navodi Eurostat. Slijede Belgija i Hrvatska, članice eurozone, s rastom potrošačkih cijena mjerenim HICP-om za 4,9 odnosno za 4,3 posto u odnosu na prošlogodišnji svibanj. U travnju cijene mjerene HICP-om porasle su u Hrvatskoj za 4,7 posto.

Skupina zemalja s rastom cijena blizu razine od četiri posto obuhvaća i Mađarsku, Španjolsku i Portugal gdje su uvećane otprilike 3,8 posto. Najnižu godišnju stopu inflacije bilježila je u svibnju Finska, od 0,4 posto. U Latviji cijene su stagnirale, pokazuje Eurostatovo izvješće.

12. srpanj 2024 23:46