Biznis i politika
StoryEditor

Inflacija u Francuskoj raste iznad predviđanja

29. Srpanj 2022.
foto Shutterstock

Inflacija je u Francuskoj ubrzala u srpnju više nego što se očekivalo i dosegla nove rekordne razine, u prvom redu zbog viših cijena energije i hrane, pokazali su u petak objavljeni preliminarni podaci francuskog nacionalnog statističkog ureda Insee.

Potrošačke cijene porasle su u srpnju na godišnjoj razini 6,1 posto, iznad povećanja za 5,8 posto u lipnju. To je više od prosječnog očekivanja analitičara o 6-postotnom rastu.

Uzlazni trend inflacije uvelike je potaknut skokom troškova energije za 28,7 posto. Slijedi rast cijena hrane za 6,7 posto. Povećanje troškova usluga povezanih s ljetnim razdobljem također je poduprlo ukupni rast cijena u srpnju.

Na mjesečnoj razini potrošačke cijene u srpnju povećane su za 0,3 posto, nakon 0,7-postotnog rasta u prethodnom mjesecu, u skladu s očekivanjima.

Inflacija u EU-u također je u srpnju porasla na novu rekordnu stopu od 6,8 posto, u odnosu na 6,5 posto u lipnju. Očekivana stopa iznosila je 6,7 posto.

Prethodno je najveća inflacija od kada se vode podaci bila je 1997. godine. Na mjesečnoj razini harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) ojačao je 0,3 posto u odnosu na lipanj, kada je porastao 0,9 posto. I to je u skladu s prognozama.

08. kolovoz 2022 06:51