Biznis i politika
StoryEditor

Inflacija u SAD-u pala na 3,2 posto u listopadu

14. Studeni 2023.
SAD

Inflacija u SAD-u pala je na 3,2 posto u listopadu, niže od očekivanja ekonomista. Riječ je o prvom padu u četiri mjeseca.

Potrošačke cijene porasle su u listopadu 3,2 posto na godišnjoj razini, što je pad u odnosu na godišnju stopu od 3,7 posto u rujnu. Godišnji rast bio je nešto manji nego što su predviđali ekonomisti, a cijene su bile nepromijenjene iz mjeseca u mjesec, objavio je Financial Times. 

Američke Federalne rezerve zadržale su kamatnu stopu stabilnom na 22-godišnjem vrhu ranije ovog mjeseca, a ulagači su postali sve uvjereniji da su stope zaista dosegle vrhunac. Terminska tržišta u ponedjeljak poslijepodne procijenila su 13-postotnu vjerojatnost daljnjeg rasta stope na sljedećem sastanku Fed-a o određivanju stopa sredinom prosinca.

Temeljna inflacija (koja isključuje nestabilne cijene hrane i energije) također je bila nešto slabija nego što su predviđali ekonomisti, spustivši se s 4,1 posto na 4,0 posto na godišnjoj razini. Temeljna inflacija porasla je za 0,2 posto na mjesečnoj razini.

Predsjednik Fed-a Jerome Powell prošlog je tjedna naglasio da kreatori politike neće biti ‘zavedeni podacima od nekoliko dobrih mjeseci‘ i da bi središnja banka mogla dodatno pooštriti monetarnu politiku ako je potrebno, iako dužnosnici nisu pokazali namjeru odmah podići stope izvan trenutnog raspona od 5,25-5,5 posto.

Snažniji od očekivanog rast BDP-a potaknuo je strahove da bi usporavanje inflacije moglo doći kraju, no Powell je prošli tjedan rekao da očekuju usporavanje tempa gospodarske ekspanzije.

Umjesto još jednog povećanja kamatnih stopa, sve se više očekuje da će Fed pomaknuti vrijeme smanjenja stopa dublje u 2024. ako potrošačke cijene ostanu jednako visoke.

Jedna potencijalna zapreka je da bi veće povjerenje u gospodarstvo moglo smanjiti prinose državnih obveznica, što bi zauzvrat smanjilo trošak kapitala za tvrtke, a to bi pak izazvalo novi rast inflacije, objavio je FT.

Pooštravanje financijskih uvjeta na tržištima dionica i obveznica početkom jeseni pozdravili su dužnosnici Feda, rekavši da bi mogli poništiti potrebu za još jednim povećanjem kamata. Taj je optimizam potaknuo tržišta, uzrokujući ponovno labavljenje uvjeta i navodeći neke ulagače da upozoravaju na tzv. beskonačnu petlju.

- I dalje ćemo morati vidjeti stroge financijske uvjete kako bismo inflaciju doveli na dva posto na pravovremen i održiv način - rekla je Lorie Logan, predsjednica Dallas Feda i članica s pravom glasa u Saveznom odboru za otvoreno tržište.

01. prosinac 2023 18:09