Biznis i politika
StoryEditor

Inflacija u SAD-u pala na najnižu razinu u posljednje tri godine

11. Rujan 2024.

Tjedan dana prije najavljenog sastanka američke središnje banke Federalne rezerve na kojem će se odlučiti hoće li se smanjiti povijesno visoke kamatne stope, američki statistički ured objavio je nove podatke o inflaciji.

Naime, potrošačke cijene u SAD-u neznatno su porasle u kolovozu i to za 0,2 posto što je rast jednak onom u srpnju, ali temeljna inflacija i dalje ne popušta što bi moglo obeshrabriti Federalne rezerve da sljedeći tjedan smanje kamatne stope za pola boda.

U proteklih 12 mjeseci indeks potrošačkih cijena u SAD-u rastao je 2,5 posto što je najmanji godišnji rast od veljače 2021. godine.

Iako je inflacija i dalje iznad cilja središnje banke od dva posto, znatno je usporila i omogućila tako kreatorima politike da se više usredotoče na tržište rada. Prošlotjedni podaci o tržištu rada pokazali su da su plaće u nepoljoprivrednom sektoru u kolovozu rasle iznad očekivanja analitičara, ali je stopa nezaposlenosti pala na 4,2 posto s gotovo trogodišnjeg rekorda od 4,3 posto u srpnju.

Jutros je vjerojatnost smanjenja kamata za 50 baznih bodova bila na otprilike 29 posto, prema FedWatch Toolu CME grupe dok su izgledi za smanjenje stope za četvrtinu boda bili oko 71 posto.

Podsjetimo, središnja je banka zadržala svoju referentnu kamatnu stopu u trenutnom rasponu od 5,25 do 5,50 posto godinu dana, nakon što ju je podigla za 525 baznih bodova u 2022. i 2023. godini.

Godišnji rast potrošačkih cijena znatno je usporio u odnosu na vrhunac od 9,1 posto u lipnju 2022. jer viši troškovi zaduživanja obuzdavaju potražnju.

Isključujući nestabilne komponente hrane i energije, indeks potrošačkih cijena porastao je 0,3 posto u kolovozu nakon rasta od 0,2 posto u srpnju. U 12 mjeseci do kolovoza, takozvani temeljni indeks potrošačkih cijena porastao je 3,2 posto. To je uslijedilo nakon jednakog rasta, od 3,2 posto, u srpnju.

Neki ekonomisti upozorili su da je dugotrajna nestabilnost temeljne inflacije argument protiv smanjenja stope za pola boda sljedeće srijede, prenosi Reuters.

16. rujan 2024 17:29