Biznis i politika
StoryEditor

Inflacija u SAD-u u srpnju rasla 3,2 posto

10. Kolovoz 2023.

Indeks potrošačkih cijena u SAD-u u srpnju je porastao 3,2 posto u odnosu na godinu ranije, što je znak da Fedovo povećanje kamatnih stopa nastavlja usporavati rast cijena. 

Cijene su rasle u skladu s procjenom Dow Jonesa, izvijestio je u četvrtak američki Ured za statistiku rada. Međutim, godišnja stopa je bila malo ispod prognoziranih 3,3 posto, iako viša od lipnja. Najnovija brojka ostala je daleko ispod prošlogodišnjeg vrhunca od 9,1 posto iako još uvijek iznad ciljanih dva posto.

Isključujući nestabilne cijene hrane i energije, takozvana temeljna inflacija porasla je za 0,2 posto u srpnju što je dobra vijest za kreatore politike s obzirom da se radi o glavnim argumentima na koje će se Fed oslanjati pri donošenju odluke hoće li nastaviti povećavati kamatne stope na sljedećem sastanku u rujnu.

Zanimljivo je da je gotovo sav mjesečni rast inflacije došao od troškova smještaja koji su porasli za 0,4 posto i 7,7 posto u odnosu na prethodnu godinu. Cijene hrane porasle su 0,2 posto na mjesečnoj razini dok je je energija porasla samo 0,1 posto.

Relativno niske razine inflacije pomogle su u povećanju plaća radnika u SAD-u pa su realne plaće porasle za 0,3 posto na mjesečnoj razini, odnosno 1,1 posto u odnosu na godinu ranije.

Ipak, srpanjsko je izvješće otprilike u skladu s prošlomjesečnim koje je označilo značajno poboljšanje u SAD-u pa bi Fed mogao i stati s podizanjem kamatnih stopa do kraja godine.

Nakon objave podataka, trgovci na tržištu futuresa klade se da će Fed zadržati kamatne stope stabilnima u rujnu. - Podaci su me ohrabrili. Ovo drži Fed na pauzi za rujan. CPI, prošlotjedno izvješće o zapošljavanju i ECI podaci sugeriraju da Fed može pauzirati - rekao je David Kelly, glavni globalni strateg u JPMorganu, za Financial Times.

Podsjetimo, u nešto više od godinu dana Fed je podigao kamatne stope na najvišu razinu u posljednje 22 godine, a predsjednik Feda Jerome Powell prošlog je mjeseca rekao da će središnja banka odlučivati o daljnjem povećanju kamatnih stopa od sastanka do sastanka pa se sada ekonomisti klade da postoji 80 posto šanse da Fed neće podići kamatne stope na sljedećem sastanku u rujnu.

05. svibanj 2024 13:21