Biznis i politika
StoryEditor

Infografika: Najveći trgovinski partneri SAD-a

05. Lipanj 2022.

Američko gospodarstvo poraslo je za 5,7 posto u 2021., dok je iste godine američki trgovinski deficit robe porastao na rekordnih 1,1 bilijun dolara s 922 milijarde dolara u 2020., što je dovelo do njegovog najvećeg deficita ikad. Također, uvoz je manji od izvoza, te je dosegnuo nove maksimume od 2,9 bilijuna dolara u 2021., dok se izvoz u druge zemlje zaustavio na 1,8 milijardi dolara.

U 2021. američka robna razmjena iznosila je gotovo 4,6 bilijuna dolara, a Kanada, Meksiko i Kina bili su najveći američki trgovinski partneri. Samo te tri zemlje zajedno su ostvarile ukupnu trgovinu od 1,9 bilijuna dolara, što je otprilike 41 posto ukupne trgovine robom.

10 zemalja koje najviše trguju sa Sjedinjenim Državama

Iz geografske perspektive, dva najveća trgovinska partnera nalaze se u Sjevernoj Americi a to su Kanada i Meksiko dok je šest od deset smješteno u Aziji.

image
foto

Najveći trgovinski deficit nedvojbeno je s Kinom, koja čini više od 32 posto američkog trgovinskog deficita robom. Deficit od 355 milijardi dolara s Kinom dolazi od uvoza robe od 506 milijardi dolara kao što su strojevi i namještaj. Zanimljivo je da mnoge od tih uvoza obavljaju američke tvrtke koje su svoju proizvodnju prebacile upravo u Kinu. Ove aktivnosti vanjskih izvršitelja računaju se kao uvoz iako stvaraju profit za te američke tvrtke.

Drugi najveći trgovinski deficit SAD-a je s Meksikom i iznosi 108 milijardi dolara. Glavni uvoz iz Meksika su automobili, kamioni i auto dijelovi. S druge strane, glavni izvozni dijelovi su autodijelovi i naftni derivati.

image
foto

Kako trgovinski deficit utječe na američko gospodarstvo?

SAD ima trgovinski deficit od kasnih 1970-ih, tako da su ovi najnoviji brojevi nastavak dugoročnog trenda. Kada bilo koja zemlja potroši više novca na uvoz nego što zarađuje od izvoza, ona mora nekako nadoknaditi manjak. U pravilu, trgovinski deficit je oblik zaduživanja od stranih zajmodavaca ili dopuštanje stranog ulaganja u domaću imovinu. U SAD-u je trgovinska neravnoteža s Kinom bolna točka budući da su milijuni radnih mjesta u proizvodnji izgubljeni zbog offshoringa posljednjih desetljeća. Međutim, ostvarivanje trgovinskog suficita nije jamstvo snažnog gospodarskog učinka. Njemačka je izvrstan primjer zemlje s ogromnim trgovinskim suficitom, ali je posljednjih godina postigla tek skroman gospodarski rast.

image
foto
24. travanj 2024 17:58