Biznis i politika
StoryEditor

Ivan Žužul: U Društvu lobista očekujemo da Hrvatska 2023. dobije Zakon o lobiranju i registar lobista

20. Prosinac 2022.
Ivan Žužul foto Rene Karaman

Prošlog je tjedna na Skupštini Hrvatskog društva lobista izabran novi Upravni odbor, kojem je na čelu suvlasnik i direktor ZBT Consultinga Ivan Žužul. To je bio povod za razgovor s njim o planovima HDL-a. Naravno, prioritet ostaje donošenje Zakona o lobiranju i registra lobista.

Može li se očekivati pomak s mrtve točke, i kad će lobisti napokon izlobirati svoj zakon?

Zakon o lobiranju ostaje prioritetni zadatak Hrvatskog društva lobista budući da je donošenje istoga u 2023. godini krucijalno za daljnji razvoj i profesionalizaciju industrije. Hrvatsko društvo lobista kao strukovno udruženje (prvo takvo u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi) aktivno sudjeluje u radu radne skupine pri Ministarstvu pravosuđa i uprave. Zadovoljni smo što je Vlada prepoznala važnost i potrebu za regulacijom industrije te smo uvjereni da će kvalitetnim zakonodavnim okvirom doprinijeti povećanju transparentnosti i smanjenju zlouporabe sive zone. Registar lobista svakako je temelj dobre regulacije te sa nestrpljenjem očekujemo registraciju u njega kao što nas je to većina napravila na razini Europske unije.  

Lobisti ne samo da nemaju zakon, nego nemaju ni djelatnost. Naime, i vaša lobistička tvrtka, ZBT Consulting registrirana je kao konzultantska?

ZBT Consulting konzultantska je firma koja svoje klijente savjetuje o i vodi kroz javne politike regionalno, nacionalno i lokalno. U kontekstu djelatnosti, precizno je kazati da smo konzultanti. Dodatna registracija aktivnosti kroz Registar lobista (Zakon o lobiranju) bila bi poželjna i dovoljna kako bi se jasno specificiralo kako, kada, s kim i za čiji interes obavljamo djelatnost.

Lobiranje se ponekad poistovjećuje s mitom. Znamo da to nije točno, ali kako se odmaknuti od takve stigme kad je hrvatska politika premrežena korupcijskim aferama od dna do samog vrha?

Lobiranje je legitimna i legalna profesija koja transparentno promiče i zagovara interes prema donositeljima javnih politika. Upravo zato i trebamo Zakon koji bio odredio pravila igre, a putem Registra transparentno iskazao profesionalne lobiste te ih distancirao od stigme i individualaca koji krše zakon.

Profesionalno lobiranje, njegova pravila, metodologija i alati nespojivi su s korupcijom bilo kakvog oblika. Jedine koristi koje politički dionici imaju u procesu lobiranja jesu kvalitetne i točne informacije, ideje, sektorsko iskustvo te specifično znanje koje lobist prenosi na njih od treće strane kako bi javna politika bila što kvalitetnija. Sve ostalo nema veze s lobiranjem.

Premda je novi Upravni odbor HDL-a vodstvo kontinuiteta, hoće li biti novih prioriteta?

Hrvatsko društvo lobista u protekloj je godini značajno povećalo broj članova te sada okuplja većinu profesionalnih lobista u Hrvatskoj. Novo članstvo zadaje nove prioritete pred osvježeni Upravni odbor, pa ćemo tako uz Zakon o lobiranju raditi i na edukaciji, seminarima,  certificiranju, osnivanju regionalnih podružnica Hrvatskog društva lobista. Intenzivirat ćemo aktivnost promocije lobiranja kao legalne djelatnosti u demokratskom sustavu.

Kome su edukacije namijenjene i kome su potrebnije – lobistima, vašim klijentima ili predstavnicima javnog sektora?

Edukacije i seminari biti će tematski i namijenjeni članovima, zainteresiranim skupinama i pojedincima, gospodarstvu i nevladinom sektoru s kojima u cilju ostvarivanja veće transparentnosti i kvalitete kod donošenja odluka želimo ostvariti suradnju i konstruktivan dijalog. Ukratko, nastojati ćemo približiti modernu lobističku praksu svakome tko za to pokaže interes.

23. travanj 2024 02:06