Biznis i politika
StoryEditor

Janaf će ipak moći isporučivati naftu srpskom NIS-u

22. Travanj 2022.

Janafu će ipak biti omogućen nastavak  izvršavanja ugovora o transportu sirove nafte za srpsku kompaniju NIS, koja je u većinskom vlasništvu ruskog Gazproma.

Ugovor, kojim su za NIS za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca ove godine rezervirani transportni kapaciteti Janafa po načelu 'puno za prazno' u ukupnoj količini od 3,2 milijuna (plus/minus 10 posto) tona nafte, došao je u pitanje donošenjem Uredbe Vijeća EU o mjerama ograničavanja poslovanja s ruskim tvrtkama donešene polovicom ožujka. Tom je uredbom bilo određeno da se ugovor između Janafa i NIS-a neće moći nastaviti realizirati nakon 15. svibnja ove godine.

Janaf je danas putem Zagrebačke burze izvijestio da će se, u skladu s novom uredbom koju je Vijeće EU donijelo 8. travnja, isporuka nafte za NIS ipak moći nastaviti i nakon 15. svibnja.

Ujedno je Janaf izvijestio kako je  s Agencijom za ugljkovodike sklopio ugovore o skladištenju dijela obveznih naftnih derivata za 20 tisuća kubnih metara dizelskog goriva te za 20 tisuća kubika bezolovnog motornog benzina na Terminalu Omišalj u razdoblju od 1. srpnja do 31. prosinca ove godine.

Također, Janaf je s kompanijom Delta-oil International sklopio ugovor o skladištenju 169 tisuća kubika sirove nafte na Terminalu Omišalj za razdoblje od 15. travnja do 15. kolovoza ove godine. Delta –oil International nova je kompanija koju je prošle godine osnovao Ivan Čermak.

26. travanj 2024 03:42