Biznis i politika
StoryEditor

Unatoč visokoj inflaciji tijekom cijele 2023., rast potrošnje bio je pozitivan

26. Ožujak 2024.
potrošači, potrošnja, kupovina, kupnja, shopping, namirnice, hrana, rast cijena, inflacijafoto Shutterstock
U Hrvatskoj industrija robe široke potrošnje (FMCG) zabilježila je porast vrijednosne prodaje od 16,7 posto u 2023. godini u odnosu na 2022., dok je rast količinske prodaje iznosio 2,2 posto

Inflacija je nedvojbeno dominirala raspravama u FMCG industriji tijekom 2023. Iako su visoke stope inflacije postupno usporavale u posljednja dva kvartala 2023., povećanje cijena bilo je glavni pokretač nominalnog rasta FMCG-a u Istočnoj Europi, kaže se u najnovijoj analizi EU Consumer Outlook 2024 koju je objavila analitička kuća NIQ, a prenosi portal JaTrgovac.

Dodaje se kako je primijećen povratak rasta volumena potrošnje u zemljama istočne Europe, kako su trendovi rasta postali pozitivniji u posljednjem kvartalu 2023. U Adriatik regiji količinska prodaja je pozitivna i prilično stabilna, te se oporavlja bržom stopom rasta u odnosu na druge istočnoeuropske zemlje.

Analitičari nadalje primjećuju kako su posljednje izazovne godine utjecale na europske potrošače zabrinute zbog kontinuiranog rasta cijena hrane. Potrošači su nesigurni te nastavljaju biti oprezni u svim oblicima potrošnje, pri čemu je 93 posto europskih potrošača promijenilo način na koji su kupovali robu široke potrošnje tijekom 2023. Strategije štednje potrošača najčešće su uključivale iskorištavanje promotivnih ponuda ili prelazak na cjenovno povoljnije opcije, češće posjećivanje diskontnih trgovina te odustajanje od kupnje određenih proizvoda koje ne smatraju nužnima, dok pažljivo prate ukupnu vrijednost košarice.

- Adriatik regija i Balkan ostaju područja s relativno otpornijim potrošačima u usporedbi s ostalim dijelovima istočne Europe ili Europom općenito. Unatoč relativno visokoj inflaciji tijekom cijele 2023., rast potrošnje bio je pozitivan, što se vidi po stopama rasta volumena. Očekujem daljnji oporavak potrošnje s pozitivnim ekonomskim izgledima za regiju i očekivanim usporavanjem inflacijskih trendova -  ističe Miroslav Tasić, direktor za Adriatik regiju u NIQ-u.

S obzirom na to da se pritisci rastućih cijena i dalje osjećaju, Privatne robne marke (PL) i Diskonteri nastavljaju imati koristi od kupaca osjetljivih na cijenu. Uspoređujući Adriatik regiju, Slovenija je imala najveći udio vrijednosti Privatnih marki u FMCG-u (36,5 posto) u 2023. U istom razdoblju, u Hrvatskoj PL ima 20,4 posto udjela na tržištu, s blagim padom udjela u usporedbi s prethodnom godinom. Nadalje, u Srbiji su Privatne marke u 2023. rasle višom stopom rasta od brendiranih proizvoda, te je njihov vrijednosni udio 13,3 posto.

Promocije su odigrale ključnu ulogu u oblikovanju ponašanja potrošača i tržišne dinamike u 2023. godini. U dinamičnom krajoliku FMCG-a, gdje su potrošači osjetljivi na cijene i vođeni vrijednošću, promocije koje nude stvarne uštede ili dodanu vrijednost bile su značajan faktor prilikom odabira. U Sloveniji, kupovine potaknute promocijama u 2023. činile su 29 posto, u Hrvatskoj također 29 posto, dok je u Srbiji udio promo prodaje bio viši, čak 36 posto.

- Daljnja konsolidacija strukture maloprodajnih kanala zajedno s pozitivnom tržišnom konkurentnošću donosi korist potrošačima te na kraju i proizvođačima i maloprodajnim trgovcima -  zaključuje Tasić.

image

Eemea market

foto

FMCG industrija u Hrvatskoj

FMCG industrija u Hrvatskoj zabilježila je rast vrijednosti od 16,7 posto u 2023. u odnosu na prethodnu godinu. Iako je rast uglavnom potaknut porastom cijena (14,5 posto), dodatno dolazi i od rasta volumena (2,2 posto).

Najvišu vrijednosnu prodaju u 2023. godini zabilježile su sljedeće prehrambene kategorije: hlađeno svježe meso, pivo, gotovi mesni proizvodi, sir i mlijeko. Sve ove kategorije zabilježile su rast količinske prodaje u 2023. u usporedbi s prethodnom godinom, pri čemu su jedino gotovi mesni proizvodi i pivo imali pad količinske prodaje. Najveće povećanje cijena među navedenim kategorijama zabilježili su gotovi mesni proizvodi s 18,7 posto. Promatrajući neprehrambene kategorije u 2023., toaletni papir, deterdženti za rublje, dezodoransi, kuhinjski ubrusi i kućanska sredstva za čišćenje ističu se po najvišoj vrijednosnoj prodaji.

Međutim, od navedenih kategorija samo su dezodoransi i toaletni papir zabilježili porast količinske prodaje. Najveće povećanje cijene među vodećim neprehrambenim kategorijama u 2023. u usporedbi s prethodnom godinom, zabilježili su deterdženti za rublje s 23,1 posto.

Svi prodajni kanali u Hrvatskoj imali su rast vrijednosne prodaje u 2023. uspoređujući s 2022. godinom, premašujući 10 posto rasta. Najznačajniji rast zabilježio je kanal drogerija, od 23,9 posto, dok su diskonteri imali najniže stope rasta od 11,1 posto.

Vodećih pet proizvođača u 2023. godini pokazalo je nižu stopu rasta vrijednosne prodaje (11,9 posto) u usporedbi s cjelokupnom FMCG industrijom (16,7 posto). Proizvodi Privatnih robnih marki prate sličan trend, rastući nešto sporijim tempom od FMCG sektora, sa stopom rasta od 13,6 posto. U Hrvatskoj su Privatne robne marke u 2023. imale udio od 20,4 posto. Istovremeno, manji proizvođači potiču rast FMCG-a pošto imaju višu stopu rasta od cjelokupne FMCG industrije.

Tržište Srbije 

U Srbiji u 2023. godini, ukupna vrijednosna prodaja robe široke potrošnje (FMCG) povećala se za 16,0 posto u odnosu na prethodnu godinu, zbog povećanja količine (1,4 posto) i cijene po jedinici mjere (14,6 posto).

Najprodavanije prehrambene kategorije prema vrijednosnoj prodaji u 2023. godini bile su pivo, gotovi mesni proizvodi, bezalkoholna pića, kava i keksi. Od navedenih kategorija, količinska prodaja piva i bezalkoholnih pića narasla je 4 posto u 2023. u usporedbi s 2022., dok su najveći porast cijene u istom periodu imali keksi s 18,3%. Promatrajući neprehrambene kategorije u 2023. u usporedbi s 2022. godinom, najprodavanije kategorije po vrijednosti bile su deterdženti za rublje, toaletni papir, omekšivači tkanina, dječje pelene te dezodoransi. U tom razdoblju, toaletni papir zabilježio je najveći porast volumena, od 8 posto. Najveći porast cijene u 2023. imala je kategorija deterdženata za rublje s 29,4 posto, a zatim slijede omekšivači s 22 posto.

image

fmcg dinamika

foto

Svi tipovi prodajnih kanala u Srbiji zabilježili su rast vrijednosne prodaje u 2023. Najveći rast vrijednosti prodaje zabilježen je kod kanala Diskontera, koji je porastao za 23,1 posto.

FMCG industrija u Srbiji zabilježila je značajan rast od 16.0 posto u 2023. u usporedbi s prethodnom godinom. Prvih pet vodećih proizvođača imalo je brži tempo rasta, od 17,3 posto. Naime, Privatne robne marke pokazuju još veću stopu rasta od 21,0 posto, nadmašujući cjelokupni rast FMCG industrije. U Srbiji Privatne robne marke imaju tržišni udio od 13,3 posto.

Tržište Slovenije

Slovenija je imala niži nominalni rast vrijednosti u FMCG industriji u usporedbi s drugim navedenim zemljama u Adriatik regiji. Nominalni rast u 2023. u odnosu na 2022. iznosio je 11,6 posto. Pozitivan rast količinske prodaje u posljednjem kvartalu 2023., te ukupno u 2023. godini od 0,8 posto, pokazuje nastavak trenda oporavka volumena prodaje na Adriatik tržištu.

Najvišu vrijednosnu prodaju u 2023. zabilježile su sljedeće prehrambene kategorije: hlađeni mesni proizvodi, pivo, čokoladni proizvodi, sir te pakirano hlađeno svježe meso. Sve kategorije su zabilježile rast količinske prodaje u 2023. u usporedbi s prethodnom godinom, osim piva koje pokazuje pad u prodanoj količini.

Istovremeno, najveće povećanje cijena imala je kategorija sira s 15,8 posto. Među neprehrambenim kategorijama u 2023. najveći rast prodaje zabilježile su sljedeće kategorije: papirnata konfekcija, deterdženti za rublje, sredstva za pranje posuđa, proizvodi za njegu lica te dezodoransi. Sve navedene kategorije zabilježile su rast količinske prodaje, no najveći porast količine imali su proizvodi za njegu lica sa 6,4 posto u 2023. u odnosu na 2022. godinu. Najveće povećanje cijene zabilježila je kategorija papirnata konfekcija (18,9 posto).

Svi prodajni kanali zabilježili su rast vrijednosne prodaje u Sloveniji u 2023. Najviše se ističe kanal Drogerija te kanal Veliki Supermarketi + Diskonteri, sa stopom rasta vrijednosti od 13,6 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok male trgovine mješovitom robom bilježe najnižu stopu rasta.

Vrijednosni udio privatnih robnih marki u Sloveniji iznosio je 36,5 posto u 2023. godini, što je najviši udio PL u prodaji među zemljama u Adriatiku. Privatne marke nastavljaju rasti bržom stopom rasta (13,5 posto) u odnosu na vodećih pet proizvođača koji rastu sporijom stopom rasta (6,5 posto) te na cjelokupnu FMCG industriju, koja raste 11,6 posto, stoji u priopćenju.

27. travanj 2024 12:58