Biznis i politika
StoryEditor

Kako do eurokovanica? U ponudu uskoro kreću ‘starter‘ paketi za građane i poduzeća

11. Listopad 2022.

Nešto manje od tri mjeseca dijele Hrvatsku od ulaska u eurozonu i prihvaćanja eura kao službene valute. Da bi se lakše i brže nabavila manja količina eurokovanica u tom razdoblju, Hrvatska narodna banka izdavat će početne, ‘starter‘ pakete eurokovanica za građane i poduzeća.

Sastavni je to dio predopskrbe banaka gotovim novcem eura, prema uzoru na sve druge zemlje koje su prije Hrvatske ušle u eurozonu. Ovo je također jedan od načina da se građani upoznaju s novom valutom, ali i da se osigura nesmetano plaćanje gotovim novcem eura od 1. siječnja, neposredno nakon uvođenja eura. Drugim riječima, cilj je napuniti blagajne eurokovanicama prije službenog ulaska u europodručje.

Paketi će od 1. do 31. prosinca 2022. građanima biti dostupni u bankama te poslovnicama Fine i Hrvatske pošte i to najviše dva komada po jednoj transakciji, najavljuju iz HNB-a. Sadržavat će svih osam denominacija – kovanice od 2 i 1 eura te 50, 20, 10, 5, 2 i 1 centa.

– Početni paket eurokovanica za građane sadržava 33 eurokovanice svih apoena, vrijednost mu je 13 eura i 28 centa, a moći će se nabaviti za 100 kuna – objašnjavaju iz HNB-a, gdje osim paketa za građane pripremaju i one za poduzeća, posebno trgovce.

– Početni paket eurokovanica za poslovne subjekte sadržava 525 eurokovanica pakiranih u manje vrećice po apoenima, vrijednost mu je 145 eura i 50 centa, a moći će se nabaviti za 1.096,27 kuna. Poslovnim subjektima kojima neće trebati puno eurokovanica za prve dane siječnja 2023. ovo je najjednostavniji način nabave eurokovanica, koji ne iziskuje sklapanje ugovora o posrednoj predopskrbi s bankom, a ni potpisivanje izjave o pojednostavljenoj posrednoj predopskrbi – dodaju iz HNB-a.

U prodaji će se sveukupno naći oko 1,2 milijuna paketa za potrošače i oko 200.000 paketa za poslovne subjekte.

Kolekcionarska vrijednost

Prije zamjene valute, sve su države današnje članice eurozone u optjecaj pustile ‘starter‘ pakete pa je ovo logičan korak i za Hrvatsku.

Francuska, Irska, Monako i Nizozemska prve su predstavile ‘starter‘ pakete eurokovanica 14. prosinca 2001. godine. Zatim su ih dan kasnije predstavile Belgija, Finska, Luksemburg, Austrija i Španjolska, a potom i Njemačka, Grčka, Italija i Portugal 17. prosinca 2001.

Iznimka je jedino San Marino koji nije izdao početne pakete, dok je Vatikan bio jedini koji je izdao početne pakete dva mjeseca nakon pridruživanja eurozoni, 1. ožujka 2002. godine. Tehnički govoreći, oni su već morali biti plaćeni eurima, pa se ne smatraju ‘pravim‘ početnim paketima. Svaki komplet se sastojao od osam kovanica, po jedne od svakog apoena, s prikazom pape Ivana Pavla II. Iako su ti paketi u Vatikanu bili dostupni besplatno, bilo ih je vrlo malo pa danas predstavljaju pravo malo kolekcionarsko ‘blago‘ – prodaju se za više od 500 eura.

Veliku vrijednost imaju i paketi ostalih država koji se danas prodaju po dvostruko većim cijenama. Najviše vrijednosti, pak, donose početni paketi za poduzeća.

Stoga bismo, baš kao i kod kovanica od 25 kuna s motivom Pelješkog mosta, u prosincu mogli očekivati redove pred bankama jer bi za početnim paketima eurokovanica mogli posegnuti vješti kolekcionari.

24. travanj 2024 19:27