Biznis i politika
StoryEditor

Klimatske promjene u Njemačkoj prouzročile štetu od minimalno 132 milijardi eura

18. Srpanj 2022.

Ekstremne vrućine, suše i poplave povezane s klimatskim promjenama Njemačku su u protekla dva desetljeća stajale najmanje 6,6 milijardi eura godišnje, pokazala je studija objavljena u ponedjeljak.

Poplave u saveznim njemačkim zemljama Porajnje-Falačka i Sjeverna Rajna-Vestfalija prouzročile su samo u 2021. više od 40 milijardi eura štete, citirala su ministarstva gospodarstva i okoliša rezultate studije koju je izradila tvrtka za ekonomska istraživanja Prognos.

Kada se tome dodaju vruća ljeta 2018. i 2019., trošak za najveće europsko gospodarstvo penje se na 80 milijardi eura

Šume i poljoprivreda u Njemačkoj pretrpjele su te dvije godine 25,6 milijardi eura šteta zbog toplinskih valova i suše, a tome valja dodati i devet milijardi eura štete povezane s manjom produktivnošću radnika u industriji i u trgovinskom sektoru.

Autori studije rekli su da bi procjene štete od 2000. godine mogle biti još i veće zbog pojedinačnih događaja koji još nisu ispitani i nemjerljivih učinaka, poput utjecaja na zdravlje i posljedica za biološku raznolikost.

Brojke su alarmantne, izjavila je ministrica okoliša Steffi Lemke.

- Sada moramo više ulagati u zaštitu klime i prilagodbu klimatskim promjenama i to ćemo i napraviti kako bismo bolje zaštitili naše stanovništvo - rekla je Lemke.

Objava Prognosove studije vremenski se poklopila s požarima i visokim temperaturama u Europi koje su prouzročile stotine smrtnih slučajeva, a povezane su s klimatskim promjenama, smatraju znanstvenici.

30. rujan 2022 09:33