Biznis i politika
StoryEditor

Kompanije u EU ne mogu si dozvoliti raskid veza s Kinom

11. Listopad 2022.
Kina i Europska unija

Kompanije iz EU-a ne mogu si dozvoliti raskid poslovnih veza s Kinom, ustvrdio je u utorak povjerenik EU-a za trgovinu Valdis Dombrovskis, istaknuvši ipak potrebu za ravnotežom i za proširivanjem kruga poslovnih partnera.

- EU bi trebala nastaviti suradnju s Kinom u duhu pragmatizma i bez naivnosti. Naš trgovinski odnos treba više ravnoteže i reciprociteta -  rekao je dužnosnik EU-a, sugerirajući da se fokus, umjesto na povlačenje, usmjeri na bolje upravljanje rizicima i na diverzifikaciju.

Osim s Kinom, promijenio se i odnos EU-a s drugim važnim trgovinskim partnerom, SAD-om, naglasio je Dombrovskis

- Transatlantski odnos ponovno je osnažen -  ustvrdio je, ali prisutna je duboka zabrinutost zbog američkog zakona o smanjenju inflacije i prednosti koje donosi američkim kompanijama.

Zakon predviđa ‘zelene subvencije‘ koje diskriminiraju europsku automobilsku i industriju obnovljivih izvora energije, proizvođače baterija i velike industrijske potrošače energije, tumači dužnosnik EK.

- Razgovarat ću o tim pitanjima s američkim kolegama kada sutra otputujem u Washington -  dodao je.

I Južna Koreja iznijela je primjedbe na američki zakon o klimi, zdravlju i porezu, težak 430 milijardi dolara, istaknuvši pitanje poreznih olakšica za kupovinu električnih utomobila, napominje Reuters.

24. rujan 2023 18:58