Biznis i politika
StoryEditor

Filipović: Trgovci su pokazali ‘visoko razumijevanje‘ da cijene treba početi stavljati pod kontrolu

12. Rujan 2023.
Davor Filipović i Marko Primoracfoto Ratko Mavar

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je nakon niza sastanaka s trgovcima da su svi s kojima je razgovarao spremni podržati vladinu inicijativu smanjenja cijena proizvoda iz potrošačke košarice, najavljujući sutrašnji sastanak u vladi na istu temu te detalje sporazuma za iduća dva dana, objavio je Index. 

Načelno su svi trgovci podržali prijedlog vlade i sutra će se nastaviti razgovori. Bit će sastanak u vladi i nakon toga ćemo moći izići s detaljnim informacijama, rekao je Filipović u utorak nakon sastanaka s predstavnicima trgovačkih lanaca i udruga trgovaca.

Ideja je, kaže Filipović, da se ukupna vrijednost košarice proizvoda, što je dostupno na internetskoj stranicama ministarstva koja prati kretanje cijena, vrati na 31. prosinca prošle godine.

Napomenuo je da nisu svi trgovci isti i da svi imaju svoje karakteristike, te će ‘u okvirima onoga što bude moguće, to biti i napravljeno‘.

Svi trgovci s kojima se danas razgovaralo, rekao je, pokazali su ‘visoko razumijevanje da treba početi te cijene stavljati pod kontrolu‘. Najvažnije za građane je da se cijene smanje, razgovori su bili konstruktivni i idu u tom smjeru, dodao je.

Upitan kad bi cijene mogla početi padati, odgovorio je da dio trgovačkih lanaca mora danas napraviti kalkulacije i interna savjetovanja, a da ‘neki mogu reagirati već od petka‘. Ne vjeruje da će neki od trgovaca izbjeći spuštanje cijena, jer bi time, kako je rekao, izigrali hrvatske građane, a i trgovcima je u interesu da se očuva kupovna moć građana, prenosi Index. 

Pojasnio je da nije riječ o skidanju cijena 360 proizvoda, nego o ukupnoj vrijednosti košarice, koja će biti vraćena na 31. prosinca ‘kod nekih trgovaca koji to mogu napraviti‘, a ima i onih koji to neće moći učiniti u potpunosti, nego, npr. za 90 posto.

Svako od njih će napraviti maksimalan napor, jer nije isto biti jako veliki ili manji na tržištu, rekao je. 

- Trgovci su danas pružili ruku i načelno svi podržali inicijativu, a sutra će se brusiti detalji. Bit će sastanak u vladi kada će, vjerujem, i premijer izići s konkretnim informacijama - rekao je Filipović.

24. srpanj 2024 10:42