Biznis i politika
StoryEditor

Korekcije ugovora očekuju se najviše u prometnim, komunalnim i vodnim projektima

21. Lipanj 2022.
Ivan Paladinafoto Ratko Mavar

Vlada je donijela zaključak kojim želi spriječiti zastoj građevinskih radova ugovorenih s javnim sektorom i kojim utvrđuje da poskupljenje radova do 10 posto snosi izvođač, a iznad toga javni naručitelj.

Korekcije ugovora s građevinarima zbog poskupljenja materijala i energije očekuju se najviše u prometnim, komunalnim i projektima vodnog gospodarstva, rekao je u utorak ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina.

Vlada je u utorak donijela zaključak kojim želi spriječiti zastoj građevinskih radova ugovorenih s javnim sektorom i kojim utvrđuje da poskupljenje radova do 10 posto snosi izvođač, a iznad toga javni naručitelj.

U izjavi nakon sjednice vlade ministar Paladina je rekao da se korekcije ugovora očekuju najviše u resorima mora, prometa i infrastrukture i to za prometne projekte, te gospodarstva i zaštite okoliša u području vodne i komunalne infrastrukture.

Ističe da će se poskupljenja izvođenja radova morati dokazivati. U načelu, naručitelj će angažirati nadzornog inženjera, inženjera, voditelja projekta ili sudskog vještaka građevinske struke koji odabire između tri metode utvrđivanja poskupljenja, a naručitelj odlučuje i kako će isplatiti dodatne cijene. 

Povećanje troškova može se utvrđivati za bilo koje razdoblje za koje se može dokazati rast elemenata cijene radova, rekao je Paladina.

U Vladi kažu da je, zbog nesigurnosti u konačnu isplativost izvršenja ugovora o javnoj nabavi radova, primijećeno smanjenje broja ponuda u postupcima javne nabave, kao i povećanje broja raskida postojećih ugovora.

25. travanj 2024 02:32