Biznis i politika
StoryEditor

Kratko olakšanje za Europsku središnju banku: Inflacija u eurozoni napokon usporava

30. Studeni 2022.
euro, euri, eurozona, europodručjefoto Shutterstock

Inflacija u eurozoni usporila je prvi put u godinu i pol, nudeći tračak nade Europskoj središnjoj banci (ECB) u borbi protiv najgoreg šoka potrošačkih cijena u generaciji. Eurostat je u srijedu objavio da je očitanje za studeni iznosilo deset posto, što je manje od srednje procjene ekonomista koje je anketirao Bloomberg od 10,4 posto.

Pad je u odnosu na 10,6 posto u listopadu bio najveći od 2020. godine, prvenstveno zbog sporijeg napretka u troškovima energije i usluga, iako su cijene hrane brže rasle. Dužnosnici ECB-a istaknuli su podatke kao ključne za njihovu prosudbu o tome treba li podići kamatne stope za 75 baznih bodova treći put zaredom, a za to je sve manja vjerojatnost.

Tržišta novca predviđaju povećanje stopa za oko 57 baznih bodova do kraja godine. Europske obveznice povećale su gubitke nakon objave u srijedu, pri čemu su prinosi na dvogodišnje njemačke obveznice porasli za šest baznih bodova na 2,17 posto.

Iako je riječ o samo jednom mjesecu ovakvih pozitivnih podataka, mogućnost slabljenja cjenovnih pritisaka donijet će olakšanje ECB-u nakon frustrirajućih polugodišnjih brojki koje kontinuirano premašuju predviđanja ekonomista. To se podudara s američkim statistikama iz listopada koje su išle u istom smjeru, ohrabrivši neke dužnosnike Federalnih rezervi da razmotre smanjenje tempa povećanja kamatnih stopa.

Stopa inflacije u eurozoni je dvoznamenkasta već drugi mjesec zaredom, a dužnosnici su ovaj tjedan nastojali upozoriti na moguća ‘lažna svitanja‘. Predsjednica ECB-a Christine Lagarde rekla je u ponedjeljak Europskom parlamentu da bi ju iznenadilo da je rast cijena dosegao vrhunac.

Njezin zamjenik, Luis de Guindos, žalio se ranije ovog mjeseca zbog prijašnjih ‘negativnih iznenađenja‘. U utorak je naglasio da je ‘signal koji moramo nastaviti slijediti evolucija temeljne inflacije‘.

Potpredsjednik je možda mislio na takozvanu temeljnu mjeru, koja uklanja nepostojane elemente kao što su hrana i energija. Taj je pokazatelj ostao nepromijenjen na rekordnih pet posto, pokazalo je najnovije izvješće.

Brojke slijede niz slabijih očitanja potrošačkih cijena iz cijele Europe ovog tjedna. Inflacija je umjerena u Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj i Nizozemskoj. U Francuskoj se neočekivano održala, a rast cijena ubrzao se samo u tri zemlje eurozone.

25. travanj 2024 21:27