Biznis i politika
StoryEditor

Mađari navodno ponudili najviše za Fortenovine tvrke. Analitičari: To više veze nema s biznisom!

23. Travanj 2024.

Do sredine lipnja trebali bi doznati hoće li Fortenovin agrobiznis, odnosno kompanije Belje, Vupik, PIK Vinkovci i Vinka dobiti novog vlasnika. U igri su nakon predavanja neobvezujućih ponuda ‘ostale‘ tek tri tvrtke koje su upravo u procesu dubinskog snimanja. Za Fortenovu je zainteresirana Podravka, koja je od početka slovila kao ‘najlogičniji, ali i najpoželjniji kupac‘ te konzorcij Žito grupe iz Osijeka u vlasništvu Marka Pipunića i đakovačke Osatine Mirka Ervačića, koje su svojom ponudom iznenadile brojne dionike domaćeg biznisa.

I Podravka i slavonski konzorcij navodno za agrobiznis Fortenove nude oko 300 milijuna eura, što je daleko manje od navodne ponude mađarske Mészáros grupe, u vlasništvu najbogatijeg Mađara, poduzetnika Lőrinca Mészárosa, inače bliskog prijatelja Viktora Orbana, koja je bliža iznosu od pola milijarde eura. Ono što se iz svega navedenog može zaključiti jest da je Vladin plan da Podravka postane vlasnikom Fortenovina biznisa u ovakvim konstelacijama poprilično neizvjestan, mada ne i sasvim nemoguć.

Žito i Osatina djeluju kao ozbiljan ponuditelj. Njihov je plan, tako se barem šuška, da bi Žito preuzelo Belje i Vupik, dok bi Osatina ‘dobila‘ PIK Vinkovci, odnosno uzgoj voća i povrća. No, kako bi obje tvrtke financirale preuzimanje, još nije sasvim jasno pa i ne čudi da se u poslovnoj zajednici šuška da možda imaju trećeg partnera.

Pola milijarde samo za zemlju?

Mađarska ponuda izazvala je daleko veće čuđenje domaće biznis zajednice. Fortenovin agrobiznis, onaj u koji se godinama nije ulagalo i koji tek čeka pošteni investicijski zamašnjak, navodno ne vrijedi pola milijarde eura. Ni blizu! Ekonomski analitičari i poznavatelji prilika na hrvatskoj M&A sceni, kao i poslovni konzultanti s kojima je Lider o ovoj transakciji komunicirao, svi oni ističu da je mađarska ponuda u ovom konkretnom slučaju ‘sve, samo biznis ne‘. Pola milijarde eura za zastarjelu tehnologiju i male prinose, ali za i obradivo poljoprivredno zemljište koje je u koncesiji, poruka je, smatraju, jedne Vlade, drugoj. Tim više što je Lőrinc Mészáros itekako blizak Orbanu.

- Kako ta ponuda nema veze s biznisom, tako ni odluka o kupcu vjerojatno neće imati veze s biznisom - ističe jedan Liderov sugovornik.

Besramna cifra

Ni uprava Fortenove, ni Vlada (barem ne ona koju je donedavna vodio Andrej Plenković i u kojoj nije bilo Domovinskog pokreta) nisu baš najsretnije činjenicom da je za kompanije koje imaju koncesije na velike površine obradive zemlje u istočnoj Slavoniji zainteresiran stranac, niti da nudi toliku besramnu cifru.

A činjenica da se ta ponuda, navodno, uvjetuje produljenjem koncesija i to daleko dugoročnijim, upalila je sve alarme. Uostalom, slavonski i baranjski političari, kao i oni s Markova trga itekako su svjesni potpora koje dobivaju pripadnici mađarske nacionalne manjine na istoku Hrvatske od mađarske vlade, što za zemljište, što za poljoprivrednu proizvodnju. Treba li toliko obradive zemlje prepustiti kontroli druge države, svakako nije ni samo pitanje na koje biznis treba dati odgovor.

Kako bi se naizgled zadržao dobrosusjedski odnos Zagreba i Budimpešte započela je stoga, doznajemo, operacija potpomaganja domaćim poduzetnicima da preuzmu Fortenovin agrobiznis. Ta operacija uključuje domaći financijski sektor koji je dobio zadatak smisliti plan kako preuzeti kompanije iz Fortenovina portfelja i kako stvoriti dojam da se u njih ulaže taman toliko da se ne ugrozi poslovanje onih koji su nositelji te transakcije. Ako to uključuje suradnju Podravke, Žita i Osatine, i to je navodno na stolu.

Koliko je taj plan ozbiljan, trebalo bi se znati kroz koji tjedan kada završi dubinsko snimanje. Zbog ugovora o tajnosti koji je uobičajen dio tog procesa, niti jedna strana ne može otkrivati detalje.

23. travanj 2024 14:32