Biznis i politika
StoryEditor

Menadžer koji u politiku želi donijeti poslovni pristup kao glavni konkurent Janši

23. Travanj 2022.

Slovenija sutra izlazi na parlamentarne izbore na kojima će odlučiti želi li ponovo dati priliku Janezu Janši (SDS) ili će premijersku poziciju prepustiti menadžeru Robertu Golobu koji stoji ispred Pokreta sloboda.

Menadžer koji se nametnuo kao Janšin glavi konkurent, u politiku želi prenijeti znanja iz poslovnoj svijeta. Iako nema prethodno političko iskustvo te je Pokret sloboda oformio tek početkom ove godine, Golob ima višegodišnje iskustvo na mjestu direktora slovenskog državnog energetskom poduzeća - GEN-I.

Direktor 'slovenskog HEP-a' široj je javnosti je postao poznat nakon što je razbio monopol na tržištu plina i elektrike, a ankete mu trenutno daju dobre šanse za sutrašnje izbore.

Kandidatura kao odgovor Janši

Iako menadžere ne vidimo često u politici, Golobu je poticaj za ulazak u izbornu utrku bio sam Janša, odnosno njegova vlada koja ga je smijenila s mjesta direktora GEN-I-a. Zbog toga je optužio Janšu za političko uhljebljivanje svojih ljudi te istaknuo da mu 'politika nije obnovila mandat, ali ga je natjerala da se počne njome baviti'.

Inače, 55-godišnji Golob je inženjer elektrotehnike, a na čelu najvećeg državnog elektroenergetskog poduzeća u Sloveniji, koje posluje u više od 20 zemalja pa se i u Hrvatskoj nametnulo kao konkurencija HEP-u te koje bilježi godišnji promet od tri milijarde eura, proveo je punih 16 godina.

Situaciju u Sloveniji želi popraviti svojim poslovnim iskustvom i tehnomenadžerskim vladanjem, obećava borbu protiv korupcije i uvođenje reda u polarizirano društvo.

Znanje stečeno u GEZ-I-u pomoći će mu da, u slučaju pobjede, Sloveniju 'pretvori u zeleno i ugljično neutralno društvo'.

S obzirom da se nametnuo kao predstavnik liberalno i proeuropski orijentiranih birača, pretpostavlja se da bi on u slučaju da bi koaliciju mogao sastaviti s Ljevicom, socijaldemokratima SAB-om i LMŠ-om, pod uvjetom da potonje uđu u parlament, navodi Glas Istre.

26. travanj 2024 14:50