Biznis i politika
StoryEditor

Mjere oporavka: Kineske banke smanjuju kamatne stope kako bi potaknule gospodarski rast

21. Listopad 2024.
foto Shutterstock

Kineske banke smanjile su svoje kamatne stope nakon što ih je u rujnu smanjila i njihova središnja banka, što je dio niza mjera čiji je cilj oživljavanje gospodarskog rasta i zaustavljanja pada kineskog tržišta nekretnina.

Jednogodišnja je stopa snižena s 3,35 na 3,10 posto dok je petogodišnja stopa smanjena s 3,85 na 3,60 posto. Ovo smanjenje na gornjoj je granici raspona od 20 do 25 baznih bodova koju je prognozirao guverner Narodne banke Kine Pan Gongsheng u svojim izjavama krajem rujna te veća od 20 baznih bodova koje je predvidjelo 17 ekonomista u Bloombergovoj anketi.

Smanjenje kamatnih stopa kod velikih banaka došlo je nakon što je kineska središnja banka prošlog mjeseca predstavila mjere koje bi trebale potaknuti kućanstva i tvrtke na posuđivanje novca, odnosno na kredite. Mjere uključuju smanjenje kamatnih stopa i oslobađanje likvidnosti kako bi se potaknulo bankarsko kreditiranje.

– Ova smanjenja potvrđuju stajalište središnje banke o bržem ublažavanju monetarne politike te ponavljaju izjavu kineskog Politbiroa o snažnijem smanjenju stopa – izjavila je Becky Liu iz tvrtke Standard Chartered.

Nakon smanjenja kamata juan je bio gotovo nepromijenjen na oko 7,12 za dolar, a prinos na tridesetogodišnje državne obveznice malo se promijenio na 2,4 posto usred slabog trgovanja ujutro.

Najviši čelnici kineske vlasti na rujanskom su sastanku Politbiroa pozvali na znantno smanjenje kamatnih stopa i mjere za zaustavljanje daljnjeg pada tržišta nekretnina što je njihov najveći iskorak u stabilizaciji ovog ključnog sektora.

Rekordno smanjenje kamatnih stopa ima za cilj pridonijeti stabilizaciji tržišta nekretnina, a prema glavnom eonomistu tvrtke Jones Lang LaSalle Bruceu Pangu, kineska je središnja banka signalizirala da planira i dodatno popuštanje. Kako je rekao, središnja banka bi mogla sniziti stopu obvezne pričuve, koja bankama oslobađa gotovinu za posuđivanje, za dodatnih 25 do 50 baznih bodova do kraja godine.

Što se tiče kamatnih stopa, piše Bloomberg, mnogi očekuju da će ih kineska središnja banka ponovno smanjiti sljedeće godine, međutim ako budu postojali veliki negativni šokovi na financijskom tržištu tada bi središnja banka mogla i agresivnije pristupiti monetarnoj politici kako bi se suprotstavila takvim šokovima, smatraju ekonomisti.

Većina novih i neotplaćenih zajmova u Kini temelji se na jednogodišnjoj stopi, dok petogodišnja stopa utječe na cijene hipoteka i drugih dugoročnih zajmova. Najveći kineski zajmodavci u državnom vlasništvu srezali su svoje kamatne stope prošlog tjedna, što je korak kojim se nadoknađuju učinci nižih kamatnih stopa na njihove sve manje profitne marže.

21. listopad 2024 19:02