Biznis i politika
StoryEditor

Mjere štednje u Božićno vrijeme: Kopenhagen smanjuje rasvjetu za 60 posto, Zagreb bez novih dekoracija

16. Listopad 2022.

Europske zemlje već neko vrijeme pozivaju javnost da ove zime ugase božićna svjetla. Jedan je to način na koji zemlje, uključujući Njemačku, Portugal, Dansku i Austriju, pokušavaju smanjiti potrošnju električne energije prije zime. 

Prema mišljenju njemačke neprofitne ekološke organizacije Deutsche Umwelthilfe, božićna svjetla u kućanstvima, ali i na javnim površinama, gradskim trgovima i slično ove bi godine trebala ostati isključena.

Direktor organizacije Jürgen Resch izjavio je da prijedlog štednje nije samo u svjetlu nedostatka energenata nakon ruske invazije na Ukrajinu, već i zbog zaštite okoliša.

‒ Jedno od rješenja moglo bi biti smanjenje božićne rasvjete na jedno osvijetljeno drvce po zajednici ‒ rekao je Resch.

Samo privatni sektor rasvjete troši više od 600 milijuna kilovatsati (kWh) električne energije godišnje u Njemačkoj, što je onoliko koliko grad srednje veličine s 400.000 stanovnika potroši u jednoj godini, rekao je Resch.

‒ Ako se ljudi ove zime krenu odricati određenih stvari u cilju uštede energije i tako pokažu solidarnost ovaj bi Božić mogao biti vrlo poseban ‒ rekao je Resch.

Preporuke europskih zemalja

No Njemačka nije jedina zemlja koja bi mogla zamračiti ove blagdanske sezone. Kako piše Bloomberg, očekuje se da će Austrija odgoditi paljenje svjetla na božićnim sajmovima u Beču koja će svijetliti manje nego prethodnih godina.

Nadalje, portugalska je vlada nedavno objavila preporuku da bi se božićna rasvjeta trebala paliti tek od 18 sati, a gasiti u ponoć te da bi trebala raditi samo od 6. prosinca do 6. siječnja.

U Danskoj se očekuje da će se vrijeme trajanja javne božićne rasvjete u glavnom gradu Kopenhagenu skratiti za 60 posto zbog energetske krize, rekao je Michael Gatten, direktor trgovačke udruge KBH - Commerce and Culture. Isto će učiniti i Cipar.

Zagreb isti kao i prošle godine

No pravo je pitanje što će biti s najljepšim Adventom u Europi, onim u Zagrebu? Iz Grada su poručili da ove godine za ukrašavanje grada planiraju utrošiti manje financijskih sredstava nego prijašnjih godina, kao novi oblik štednje.

‒ Naime, do sada je Grad svake godine nabavljao određenu količinu nove dekoracije, u većoj ili manjoj mjeri, a ove godine to nije slučaj. Iz tog razloga će se utrošiti i manje financijskih sredstava za ukrašavanje grada u vrijeme Adventa ‒ poručili su iz Gradske uprave.

Što se tiče programa božićnog i novogodišnjeg uređenja, kako su priopćili iz Grada, on ostaje isti kao i prošle godine, odnosno ukrašavat će se iste lokacije na isti način i ‘nema novih lokacija koje će se ukrašavati‘.

 ‒ Također, nije nabavljana niti nova dekoracija, nego će se koristiti postojeća koja se servisira prije postave. Sva svjetleća dekoracija izrađena je od LED dioda koje predstavljaju štednju u pogledu potrošnje električne energije ‒ navode iz Gradske uprave Zagreba.

26. travanj 2024 05:06