Biznis i politika
StoryEditor

Na Wall Streetu novi rekord S&P 500 indeksa

24. Siječanj 2024.
S&P 500

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, treći trgovinski dan zaredom, dok ulagači prate kvartalne poslovne rezultate kompanija.

Dow Jones oslabio je 0,25 posto, na 37.905 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,29 posto, na 4.864 boda, a Nasdaq indeks 0,43 posto, na 15.425 bodova.

Rast S&P 500 i Nasdaq indeksa četvrti dan zaredom zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija, među ostalim, Verizon Communicationsa i Procter & Gamblea.

S druge strane, zbog slabijih poslovnih rezultata pale su cijene dionica 3M-a i Johnson & Jonhsona.

Idućih dana slijedi val poslovnih izvješća najvećih kompanija, uključujući Netflix i Teslu, a idućega tjedna na rasporedu su i tehnološki divovi, kao što su Apple, Microsoft...

Sezona objava kvartalnih poslovnih izvješća dosad nije bila baš impresivna, s obzirom na neujednačene rezultate najvećih banaka.

Ulagači se nadaju boljim rezultatima kompanija iz drugih sektora.

Analitičari u prosjeku procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom kvartalu porasle 4,6 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

Bio bi to manji rast zarada u odnosu na treće lanjsko tromjesečje, kada su porasle za 7,5 posto.

Posljedica je to usporavanja rasta gospodarstva i potrošnje. Zbog toga dio analitičara upozorava da je tržište možda precijenjeno.

- Zarade svih dioničkih klasa dosegnule su vrhunac i postupno će padati jer se rast gospodarstva usporava, kao i rast prihoda -  upozorio je u poruci klijentima Sameer Samana, strateg u tvrtki Wells Fargo.

U fokusu ulagača bit će ovoga tjedna i novi podaci o kretanju inflacije u SAD-u, kao i izvješće o bruto domaćem proizvodu u posljednjem lanjskom tromjesečju.

Ulagači se nadaju da će nakon tih podataka biti nešto jasnije kada bi američka središnja banka mogla početi smanjivati kamatne stope.

Zbog stabilnog rasta gospodarstva, relativno visoke inflacije i poruka čelnika središnje banke da ne treba žuriti sa smanjenjem kamata, splasnula su očekivanja da će Fed već u ožujku smanjiti cijenu novca.

Izglednije je, procjenjuju analitičari, da će rez kamata za 0,25 postotnih bodova uslijediti u drugom tromjesečju, u svibnju ili lipnju.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,03 posto, na 7.485 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,34 posto, na 16.627 bodova, a pariški CAC 0,34 posto, na 7.388 bodova.

Azijske burze blago porasle

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u srijedu porasle jer se ulagači nadaju novim poticajima kineskim tržištima, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla drugi dan zaredom.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,8 posto, a pale su, oko 0,4 posto, i cijene dionica u Južnoj Koreji. U Australiji, Šangaju i Hong Kongu porasle su, pak, između 0,1 i 1,5 posto.

Snažan rast cijena dionica u Hong Kongu zahvaljuje se skoku cijene dionice Alibabe za gotovo 6 posto, ali i pisanju medija da kineske vlasti razmatraju mjere kojima bi podržale tamošnje burze, s obzirom da se cijene dionica kreću na najnižim razinama u pet godina.

No, japanski Nikkei indeks oslabio je drugi dan zaredom, pa je dodatno skliznuo s najviših razina u posljednje 34 godine.

Dolar ojačao, cijene nafte blago porasle

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla drugi dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 103,48 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 103,30 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 148,35 na 148,10 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0860 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0905 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago porasle, nakon jučerašnjeg pada. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,10 posto, na 79,65 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,15 posto, na 74,50 dolara.

25. travanj 2024 08:39