Biznis i politika
StoryEditor

Na Wall Streetu rekordi nakon smanjenja kamata Feda, na europskim burzama u petak ujutro cijene dionica pale

20. Rujan 2024.
kamatne stope rast

Na Wall Streetu su u četvrtak S&P 500 i Dow Jones indeks skočili na rekordne razine jer je ulagače ohrabrio agresivni rez kamata američke središnje banke i jer se očekuje daljnje smanjenje cijene novca.

Dow Jones ojačao je 1,26 posto, na 42.025 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,70 posto, na 5.713 bodova, a Nasdaq indeks 2,51 posto, na 18.013 bodova.

Novi rekordi S&P-a i Dow Jonesa zahvaljuju se smanjenju kamata Feda na sjednici u srijedu za 0,5 postotnih bodova.

Osim toga, čelnici Feda procjenjuju da će do kraja godine smanjiti kamate za daljnjih 0,5 postotnih bodova, a u idućoj godini za cijeli postotni bod.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je da je situacija u gospodarstvu dobra, da ono raste, dok se inflacija spušta.

Sve to izazvalo je na tržištu euforiju, pa su jučer, uz povećani obujam trgovanja, burzovni indeksi dosegnuli nove rekordne razine.

U osam od 11 najvažnijih sektora cijene su dionica porasle, a najviše, više od 3 posto, u tehnološkom sektoru.

- Fed je oslikao prilično dobru gospodarsku sliku, pa sada možemo vidjeti da se novac vraća na tržište, i to u neke sektore koji su dosad bilježili sporiji rast - kaže James Ragan, direktor u tvrtki Wealth Management Research.

Tako su jučer znatno porasle cijene dionica manjih kompanija, kojima bi niže kamate mogle donijeti smanjenje troškova i povećanje potražnje za njihovim proizvodima i uslugama.

Među dobitnicama su bile i dionice regionalnih banaka, koje uz niže kamate mogu očekivati povećanje potražnje za kreditima.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,91 posto, na 8.328 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,55 posto, na 19.002 boda, a pariški CAC 2,29 posto, na 7.615 bodova.

Europske burze izgubile dio jučerašnjih dobitaka

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica pale, što je uglavnom posljedica korekcije nakon jučerašnjeg snažnog rasta.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,4 posto, no i dalje je na putu dobitaka drugi tjedan zaredom.

Jutros je londonski FTSE indeks oslabio 0,53 posto, na 8.285 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,68 posto, na 18.875 bodova, a pariški CAC 0,29 posto, na 7.595 bodova.

Pritom su najviše pale cijene dionica u tehnološkom sektoru, u prosjeku za 0,9 posto.

Azijske burze dodatno porasle

Na azijskim su burzama cijene dionica porasle i u petak, drugi dan zaredom, jer je ulagače ohrabrilo smanjenje kamata u SAD-u, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta pala nedaleko najniže razine u godinu dana.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu 0,7 posto i dosegnuo najvišu razinu u dva mjeseca.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio gotovo 2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,4 i 1,4 posto. U Šangaju su, pak, blago pale.

Snažan rast Nikkei indeksa zahvaljuje se odluci japanske središnje banke o zadržavanju kamata na dosadašnjoj razini, što je pozitivno iznenadilo dio ulagača koji su očekivali daljnje povećanje cijene novca.

Pozitivno na azijske burze utječe i jučerašnji skok cijena dionica ma Wall Streetu. Dow Jones ojačao je 1,26 posto, dok je S&P 500 skočio 1,70, a Nasdaq indeks 2,51 posto.

20. rujan 2024 09:43