Biznis i politika
StoryEditor

Njemačka je ušla u recesiju, a ni budućnost nije svijetla

25. Svibanj 2023.
Njemačkafoto Shutterstock

Njemačka je upala u recesiju, otkrivaju novi podaci, nakon što su visoke cijene uzele veći danak gospodarstvu zemlje nego što se prvotno procjenjivalo.

Ažurirani podaci koje je u četvrtak objavio njemački Savezni zavod za statistiku pokazuju da je bruto domaći proizvod (BDP) pao za 0,3 posto u prvom kvartalu u usporedbi s prethodna tri mjeseca, koja su također zabilježila smanjenje.Revidirani brojevi potvrđuju da se njemačko gospodarstvo smanjilo dva uzastopna tromjesečja (što je tehnička definicija recesije) nakon pada od 0,5 posto u tri mjeseca do prosinca. Početne procjene objavljene u travnju sugerirale su da je Njemačka za dlaku izbjegla recesiju, samo stagnirajući s rastom od nula posto. 

- Bilo je potrebno nekoliko statističkih revizija, ali na kraju dana, njemačko gospodarstvo je ove zime zapravo učinilo ono čega smo se bojali od prošlog ljeta: palo je u tehničku recesiju - rekao je Carsten Brzeski, globalni voditelj makroekonomije u nizozemskoj banci ING, objavio je The Guardian.

Makar su investicije i gradnja privatnog sektora porasle početkom godine, to je djelomično nadoknađeno padom potrošačke potrošnje jer su više cijene prisilile kućanstva da štede, priopćili su iz ureda za statistiku. 

- Ustrajnost visokog rasta cijena nastavila je biti teret za njemačko gospodarstvo početkom godine - rekao je statistički ured.

Sve u svemu, potrošnja kućanstava pala je za 1,2 posto u prvom tromjesečju, pri čemu su kupci manje voljni trošiti na hranu, odjeću i namještaj. Državna potrošnja također je smanjena za 4,9 posto u usporedbi s prethodnim tromjesečjem.

Općenito, Brzeski je rekao da ukupni pad BDP-a ‘nije najgori mogući scenarij teške recesije, već pad od gotovo jedan posto u odnosu na prošlo ljeto. Toplo zimsko vrijeme, oporavak industrijske aktivnosti, potpomognut ponovnim otvaranjem Kine i ublažavanjem nestabilnosti u opskrbnom lancu nisu bili dovoljni da izvuku gospodarstvo iz opasne zone recesije - dodao je.

Također je upozorio da će pad kupovne moći, slabije narudžbe u industrijskom sektoru, rastuće kamatne stope, kao i usporavanje inozemnog gospodarskog rasta u zemljama uključujući SAD, vjerojatno dovesti do slabije gospodarske aktivnosti Njemačke u nadolazećim mjesecima.

24. travanj 2024 02:27