Biznis i politika
StoryEditor

Njemačka priprema 50 milijardi eura za transformaciju teške industrije u zelenu

05. Lipanj 2023.
Robert Habeck

S gotovo 50 milijardi eura subvencija, Njemačka u idućih 15 godina planira teškoj industriji, odnosno proizvođačkim kompanijama koja troše puno energije, olakšati prijelaz na klimatski neutralnu tehnologiju, prenosi Bloomberg.

Ovaj plan, za kojega se još uvijek čeka dopuštenje Europske komisije, namijenjen je kompanijama s najmanje 10 kilotona emisija ugljika godišnje, u što ulaze, primjerice, kompanije iz sektora proizvodnje čelika, kemikalija, cementa, papira i stakla.

- Ciljamo na tvrtke koje emitiraju najviše - rekao je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck u ponedjeljak tijekom konferencije za medije, dodavši da njemačka vlada od ove inicijative očekuje smanjenje emisija ugljika od 350 milijuna tona do 2045. godine, što je trećina ukupnih emisija industrije.

Druge dvije trećine emisija Njemačka planira srezati na nulu do 2030. Međutim, ciljevi Njemačke su visoki, a napredak još uvijek spor.

I veliki i mali

Primjerice, samo sektor čelika u Njemačkoj trenutno čini trećinu industrijskih emisija ugljika. Ovom bi inicijativom država poduzećima pokrila razliku u troškovima proizvodnje konvencionalnog i ‘zelenog‘ čelika, a slično bi bilo i u drugim sektorima.

Prema dostupnim informacijama, subvencije bi se dijelile putem javne dražbe - tvrtke bi davale prijedloge o potrebnom iznosu potpore, a najniže ponude bi dobivale sredstva. Provedba dražbe trajat će oko dva mjeseca.

Iako još uvijek točan iznos subvencija nije određen, iz njemačkog ministarstva gospodarstva priopćeno je da će iznos biti ‘u srednjem dvoznamenkastom rasponu milijardi‘, što je oko 50 milijardi eura.

Jedna od kritika na ovu mjeru jest što cilja na velike kompanije, ali kako je rekao Habeck, učinit će ju dostupnijom i tvrtkama srednje veličine.

Nizozemski primjer

No Njemačka nije prva europska država s ovakvim tranzicijskim planom. Sličan program ima i Nizozemska, koja kroz bespovratna sredstva za obnovljivu energiju (SDE++) pomaže velikim energetskim projektima u korištenju geotermalne i solarne energije, a daju i potpore za ostale obnovljive izvore energije. Za SDE++ će ove godine Nizozemska izdvojiti osam milijardi eura.

Njemačku inicijativu tek trebaju odobriti čelnici Europske unije, pri čemu moraju biti sigurni da ove subvencije, u kombinaciji s drugim programima pomoći, neće dovesti do prekomjernog financiranja. Više informacija o ovom programu bit će objavljeno sutra, rekli su iz njemačkog ministarstva gospodarstva.

25. travanj 2024 13:08