Biznis i politika
StoryEditor

Njemačka vlada preuzela podružnicu ruskog naftnog diva Rosnefta

16. Rujan 2022.

Njemačka je preuzela podružnicu ruskog naftnog diva Rosnefta kako bi osigurala kontrolu nad njegovom rafinerijom u Schwedtu, ključnim izvorom opskrbe za Berlin. Rosneft Deutschland testirao je odlučnost Njemačke da do kraja godine obustavi uvoz nafte iz Rusije u sklopu europskih sankcija Moskvi zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Vlada je odlučila presjeći tu rutu opskrbe, povjerivši upravljanje njegovim rafinerijama u Schwedtu, Karlsruheu i Vohburgu domaćem regulatoru za energiju.

- Uz vlasništvo, otklanja se i prijetnja energetskoj sigurnosti i postavlja kamen temeljac za očuvanje i budućnost lokacije Schwedt - priopćilo je ministarstvo gospodarstva.

Rosneft Deutschland čini oko 12 posto njemačkih kapaciteta za preradu nafte i spada među najveće prerađivače nafte u zemlji, priopćilo je ministarstvo. Rafinerija u Schwedtu nema izlaz na more, četvrta je po veličini u Njemačkoj i podmiruje 90 posto potražnje Berlina za gorivom. Otkada je izgrađena 60-ih godina prošlog stoljeća, naftu nabavlja isključivo u Rusiji, naftovodom Družba.

Schwedt derivatima opskrbljuje i dijelove zapadne Poljske i zračnu luku Berlin-Brandenburg. Nije jasno tko će zamijeniti Rosneft, većinskog vlasnika. Britanska naftna kompanija Shell vlasnik je 37,5 posto udjela u Schwedtu, ali već se neko vrijeme želi povući.

U petak objavili su da odluka njemačke vlade na njih ne utječe, dodavši da će 'i dalje ispunjavati svoje ugovorne obaveze u skladu sa svojim dionicama'.  

- Ne želimo špekulirati o mjerama u kontekstu kontinuiranog poslovanja rafinerije u Schwedtu (ili na drugim lokacijama) koje bi vlada mogla provesti - poručili su u mailu Reutersu. 

Zanimanje za Rosneftovu podružnicu iskazale su njemačke kompanije Verbio i Enertrag, obje iz sektora obnovljivih izvora energije. Izvori u njemačkoj vladi rekli su prije objave odluke da bi preuzimanje Rosneft Deustchlanda moglo rezultirati trenutačnom obustavom isporuka ruske nafte.

Odluka je sastavni dio 'opsežnog paketa', koji bi trebao osigurati dopremu nafte u rafineriju alternativnim rutama, priopćilo je ministarstvo. Kancelar Scholz, ministar gospodarstva Robert Habeck i premijer Brandenburga objavit će detalje paketa tijekom dana.

28. studeni 2022 15:40