Biznis i politika
StoryEditor

Novi britanski ministar financija najavio ukidanje poreznih mjera, potrebna ekonomska stabilnost

17. Listopad 2022.
Jeremy Huntfoto Shutterstock

Novi ministar financija Velike Britanije Jeremy Hunt prvi je radni dan na novoj poziciji najavio da će gotovo sve kontroverzne porezne mjere koje je najavio njegov prethodnik biti poništene. To uključuje i ukidanje smanjenja najniže stope poreza na dohodak s 20 na 19 posto, kao i smanjenje stope poreza na dividende, poništenje reformi rada izvan plaće, povrat PDV-a za turiste i zamrzavanje carine na alkohol.

Britansko je tržište, baš kao i drugi, s odobravanjem dočekalo ovu odluku, a funta je danas trgovala preko 1 posto u odnosu na dolar. Nadalje, prinosi na državne obveznice Ujedinjenog Kraljevstva također su oštro pali, pri čemu je 10-godišnji prinos pao za 35 baznih bodova na 3,974 posto.

Hunt je također najavio da će energetski paket osmišljen za subvencioniranje potrošačkih i poslovnih računa za energiju trajati samo do travnja, a zatim će biti revidiran kako bi ‘porezne obveznike koštao znatno manje od planiranog‘.

‒ Niti jedna vlada ne može kontrolirati tržišta, ali svaka vlada može dati sigurnost o održivosti javnih financija. To je jedan od mnogih čimbenika koji utječu na ponašanje tržišta. Iz tog razloga, iako smo premijerka i ja obojica posvećeni smanjenju poreza na dobit, u petak je poslušala zabrinutost oko mini proračuna ‒ rekao je Hunt naglasivši da je središnja odgovornost svake vlade učiniti ono što je potrebno za ekonomsku stabilnost.

Hunt je najavio da će potpuna izjava s pitanjima doći u parlament nešto kasnije, ali budući da su detalji tržišno osjetljivi, želio je dati kratak sažetak u nastojanju da ulije ‘povjerenje i stabilnost‘.

Tržišta dovoljno opterećena

Britanska je vlada već bila prisiljena zaokrenuti svoj plan da ukine najvišu stopu poreza na dohodak i odustane od planiranog povećanja poreza na dobit s 19 na 25 posto, a zbog kaosa koji je na financijskim tržištima izazvao paket mjera objavljen krajem prošlog mjeseca, Liz Truss je bila primorana smijeniti svog dosadašnjeg ministra financija Kwasija Kwartenga manje od šest tjedana nakon što su njih dvoje preuzeli dužnost.

Prognozirana nefinancirana smanjenja poreza u ukupnom iznosu od 45 milijardi funti bili su vladin radikalan plan za poticanje sporog gospodarskog rasta Ujedinjenog Kraljevstva, a samim time su bili i ključan dio izborne kampanje Liz Truss.

Međutim, tržišta su bila prestrašena nizom čimbenika, uključujući izglede za značajno veći državni dug s obzirom na predstojeće subvencije potrošačkih i poslovnih računa za energiju te percipiranu neusklađenost između trenutnog monetarnog pooštravanja Engleske banke koja nastoji ukrotiti inflaciju i vladinog paketa mjera. No tržišta je dodatno opteretio i nedostatak ekonomske prognoze Ureda za proračunsku odgovornost.

Godišnji pad funte u odnosu na dolar ubrzao se pa su i državne obveznice, poznate kao giltovi, doživjele dramatičnu rasprodaju. Ipak, Engleska je banka pokrenula privremeni program kupnje obveznica kako bi podržala tržište i samim time zaštitila investicijske fondove od kolapsa.

Nezadovoljstvo novom vladom

Vladajuća Konzervativna stranka se pak nada da će dolazak Hunta, koji je prethodno obnašao ulogu ministra zdravstva i vanjskih poslova, vladi dati prijeko potrebnu podršku. Političke ankete pokazuju da je stranka pala na najniži nivo kakav nije viđen od 1990-ih, a nimalo ne pomaže nadolazeća zima sa sve višim troškovima.

Nedavno su u javnost dospjeli i podaci da se britanski deficit približava iznosu od 70 milijardi funti, što je prokomentirao i bivši zamjenik guvernera Engleske banke John Gieve.

 ‒  Hunt je shvatio da, čak i ako snažno stisne javne rashode, neće moći podmiriti poslovne knjige. Dakle, ne može si priuštiti smanjenje poreza, čak ni 25 milijardi funti koliko je ostalo na stolu ‒ rekao je Gieve.

Pokraj svega ovoga, pojavili su se i medijski izvještaji i istraživanja mišljenja javnosti koji prikazuju veliko nezadovoljstvo novom premijerkom  i to samo 40 dana otkako je preuzela ovu poziciju, međutim prema trenutnim pravilima Konzervativne stranke novi parlamentarni izbori ne mogu se održati sljedećih godinu dana.

21. travanj 2024 05:51