Biznis i politika
StoryEditor

Od sutra ponovo padaju cijene goriva

08. Kolovoz 2022.
foto Shutterstock

Vlada je u danas donijela novu uredbu kojom je definirala najvišie maloprodajne cijene goriva tako da će od sutra cijena osnovnog benzina iznositi 11,30 kuna po litri, što je smanjenje za 70 lipa u odnosu na dosadašnju cijenu, dok će za 66 lipa po litri pojeftiniti dizel, kojemu je nova cijena 12,14 kuna, te plavi dizel, koji će koštati 8,50 kuna. 

- Donošenjem ove Uredbe cijene naftnih derivata za naše potrošače će pasti. Od utorka će tako benzin biti 11,30 kuna po litri (smanjenje za 0,70 kuna), dizel 12,14 kuna po litri (smanjenje za 0,66 kuna) i plavi dizel 8,50 kuna po litri (smanjenje za 0,66 kuna) - navodi se u priopćenju s telefonske sjednice Vlade. 

Podsjećamo, protekli je tjedan, odnosno od prošloga utorka osnovni eurosuper 95 stajao 12 kuna po litri, dizel 12,80 kuna, a plavi dizel 9,16 kuna po litri.

Iz Vlade u priopćenju ističu kako se, sukladno donesenoj Uredbi, dosadašnji način izračuna najviših cijena se primjenjuje i za sljedećih sedam dana, pa se najviša cijena utvrđuje prema formuli jednako za sva maloprodajna mjesta u RH, na temelju sedmodnevnog obračunskog razdoblja, s ograničenom maržom od 0,65 kuna po litri za benzin i dizel, a za plavi dizel 0,40 kuna.

Po podacima iz priopćenja, 'da nema mjera Vlade benzin bio 13,19 kuna po litri, dizel 14,49 kuna po litri, a plavi dizel 9,40 kuna po litri'. U obrazloženju nove Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata uz ostao se navodi kako je Vlada donosi zbog velikog porasta maloprodajnih cijena naftnih derivata. 

Uredbom se utvrđuju iznosi najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata koje energetski subjekti koji se bave trgovinom na veliko naftnim derivatima i/ili trgovinom na malo naftnim derivatima smiju primijeniti na području RH. Maksimalni iznosi maloprodajnih cijena sadržavaju jediničnu cijenu naftnog derivata, trošarinu i PDV. U jediničnoj cijeni naftnog derivata ugrađena je i premija energetskog subjekta koja uključuje maržu i operativne troškove poslovanja, navodi se u obrazloženju.

- Potreba za intervencijom i donošenje Uredbe nalazi se u činjenici da je zbog iznenadnih i naglih promjena cijena nafte i naftnih derivata, na svjetskim i nama najbližem referentnom tržištu Mediterana, potrebno u određenom periodu ograničiti maksimalne maloprodajne cijene uvjetovane disbalansom između trenutačne ponude i potražnje - ističu iz Vlade. 

S obzirom na navedeno, u sadašnjim uvjetima visokih maloprodajnih cijena naftnih derivata postoje dodatne rezerve koje se privremeno mogu iskoristiti kako bi se ublažio negativan utjecaj istih na potrošače i gospodarstvo u cjelini, navodi se u obrazloženju. 

Najviše maloprodajne cijene propisane Uredbom primjenjuju se idućih tjedan dana, i to samo za naftne derivate bez dodanih multifunkcionalnih aditiva (eurosuper 95, eurodizel, plavi dizel), dok se za benzine s više oktana te sva premium goriva cijene i dalje mogu formirati slobodno. 

01. prosinac 2023 21:31