Biznis i politika
StoryEditor

OPEC podigao procjenu dugoročne potražnje za naftom

31. Listopad 2022.
Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) podigla je procjene srednjoročne i dugoročne potražnje za naftom, istaknuvši potrebu većih ulaganja u naftni sektor kako bi se podmirila očekivana potražnja.
 
U izvješću za tržište nafte u 2022. OPEC je upozorio na kronični manjak ulaganja, procjenjujući da je u sektor nafte potrebno uložiti 12,1 bilijun dolara da bi se podmirila očekivana veća potražnja u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju.

 

U idućoj godini svjetska potražnja za naftom, kako pokazuju poboljšane projekcije, dosegnut će 103 milijuna barela dnevno, što je povećanje od 2,7 milijuna barela dnevno u odnosu na 2022. OPEC je time podigao prošlogodišnju procjenu za 2023. za 1,4 milijuna barela dnevno.

 

Podignuta prognoza odražava snažniji oporavak u 2022. i 2023. i "snažan fokus na pitanja energetske sigurnosti", što dovodi do sporije zamjene nafte drugim gorivima kao što je prirodni plin čija je cijena skočila zbog ruske invazije na Ukrajinu.

 

OPEC je također povećao prognoze potražnje za srednjoročno razdoblje, do 2027., kada bi trebala biti za gotovo dva milijuna barela dnevno veća u usporedbi s prošlom godinom. Do 2030. trebala bi u prosjeku dosegnuti 108,3 milijuna barela dnevno.

 

Dugoročna prognoza, za razdoblje do 2045., podignuta je na 109,8 milijuna barela dnevno, sa 108,2 milijuna barela dnevno u 2021. Grupa je u proteklim godinama smanjivala dugoročnu projekciju potražnje, podsjeća Reuters.

 

Stajalište OPEC-a ne podudara se s ocjenama drugih prognostičara koji predviđaju da će potražnja za naftom dosegnuti plafon prije 2030. zbog pojačane upotrebe obnovljivih izvora energije i električnih automobila.

 

Pad nakon 2035.

 

Još jedno desetljeće rasta potražnje pomoglo bi OPEC-u, čijih se 13 članica oslanja na prihode od nafte. Grupa je tvrdila da bi nafta trebala biti dio energetske tranzicije i da je fokus ulagača na ekonomska, socijalna i upravljačka pitanja pogoršao problem nedostatnih ulaganja.

 

"Ukupan iznos (potrebnih) ulaganja u naftni sektor do 2045. godine doseže brojku od 12,1 bilijun dolara", napisao je glavni tajnik OPEC-a Haitham Al Ghais u predgovoru izvješća, u kojem se kaže da je brojka veća od prošlogodišnje procjene.

 

Jako zabrinjavaju kronično nedostatna ulaganja u globalnu naftnu industriju posljednjih godina zbog slabljenja industrije, pandemije covida i mjera fokusiranih na ukidanje financiranja projekata fosilnih goriva, naglasio je Al Ghais.

 

OPEC je pandemijskoj 2020. napravio veliki zaokret, prognoziravši da će potražnja u konačnici usporiti, nakon što je godinama bio predviđao njezin sve snažniji rast. U najnovijem izvješću kartel ipak ustraje u procjeni da će svjetska potražnja početi padati nakon 2035. godine.

 

 

Tvrtke i banke predviđaju da će dosegnuti vrhunac i prije 2035.

 

Predviđanja tvrtki i banaka pokazuju pak da će potražnja za naftom dosegnuti vrhunac još i ranije. U međuvremenu OPEC i njegovi saveznici planiraju ponovo smanjiti opskrbu u studenome kako bi podržali cijene. Opskrba će se smanjivati i u u srednjoročnom razdoblju, pokazuje izvješće.

 

U 2027. proizvodnja OPEC-a bit će niža nego ove godine jer opskrba proizvođača izvan OPEC-a raste, procjenjuju u kartelu. OPEC unatoč tome očekuje veći tržišni udio. Ograničena ponuda sirove nafte iz SAD-a dosegnut će vrhunac pred kraj desetljeća, a ne oko 2030. kako sto se predviđalo prošle godine, procjenjuju.
 
"Očekuje se da će nafta ostati gorivo broj jedan u globalnom primarnom energetskom miksu”, zaključak je izvješća.
18. travanj 2024 21:48