Biznis i politika
StoryEditor

Oporavak bankarskog sektora potaknuo europske burze, Wall Street u strahu

16. Ožujak 2023.

Na Wall Streetu su u srijedu Dow Jones i S&P 500 indeks pali jer su zbog problema Credit Suissea ponovno prevladala strahovanja od bankarske krize, dok su novi podaci o kretanjima u američkom gospodarstvu podržali tržište.

Dow Jones oslabio je 0,87 posto, na 31.874 boda, a S&P 500 0,70 posto, na 3.891 bod. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,05 posto, na 11.434 boda.

S&P 500 indeks bankarskog sektora potonuo je 3,6 posto jer su zbog financijskih problema Credit Suissea, druge po veličini švicarske banke, ponovno izbila strahovanja od bankarske krize.

Padaju cijene Credit Suissea

Početkom tjedna tržište je bilo pod pritiskom zbog propasti dvije američke banke - Silicon Valley (SVB) i Signature – da bi u utorak strahovanja od širenja krize u bankarskom sustavu ponešto popustila nakon što su vlasti SAD-a i niza drugih zemalja poručile da nema razloga za zabrinutost u vezi drugih banaka.

Na europskim su burzama u četvrtak ujutro burzovni indeksi porasli, nakon jučerašnjeg oštrog pada, jer je ulagače ohrabrila vijest da će švicarska središnja banka odobriti golemi kredit Credit Suisseu.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,9 posto, nakon jučerašnjeg pada od gotovo 3 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 1,22 posto, na 7.435 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,36 posto, na 14.937 bodova, a pariški CAC 1,29 posto, na 6.974 boda.

Snažan rast indeksa ponajviše se zahvaljuje skoku cijena dionica u bankarskom sektoru, u prosjeku za 2,3 posto, jer su popustila strahovanja od bankarske krize, nakon vijesti da će švicarska središnja banka otvoriti kreditnu liniju od gotovo 54 milijarde dolara Credit Suisseu.

Cijena dionice Credit Suissea potonula je jučer oko 24 posto, na rekordno niske razine, nakon što je banka izvijestila da postoje slabosti u njezinim financijskim izvješćima za protekle godine, a najveći investitor u banci Saudi National Bank objavio da ne može pružiti nikakvu daljnju financijsku pomoć švicarskoj banci.

Nakon vijesti o pomoći švicarskih monetarnih vlasti, jutros je cijena dionice Credit Suissea skočila gotovo 30 posto.

U fokusu ulagača bit će danas i sjednica čelnika Europske središnje banke. Prije mjesec dana oni su najavili da će zbog visoke inflacije u ožujku dodatno povećati ključne kamatne stope za 0,50 postotnih bodova.

No, problemi banaka podržavaju špekulacije da bi središnja banka mogla odustati od toga i kamate povećati za 0,25 postotnih bodova.

Špekulira se i da će američka središnja banka Fed usporiti tempo povećanja kamata dok se situacija ne smiri.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

Još prošloga tjedna očekivalo se da će Fed na sjednici u ožujku povećati kamate za agresivnih 0,50 postotnih bodova, no sada mnogi smatraju da će kamate biti povećane za 0,25 postotnih bodova, a neki da Fed uopće neće podići kamate ovoga mjeseca.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 104,58 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 103,65 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti pao s jučerašnjih 134,50 na 133,05 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0590 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0735 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon jučerašnjeg oštrog pada. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 1,05 posto, na 74,50 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,04 posto, na 68,30 dolara.

A na azijskim su burzama cijene dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 9,30 sati u minusu oko 1 posto, pa je zaronio na najnižu razinu u ovoj godini.

Pritom je japanski Nikkei indeks oslabio 0,8 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju, Hong Kongu i Australiji pale između 0,1 i 1,6 posto.

20. travanj 2024 14:06