Biznis i politika
StoryEditor

Opskrbili smo se plinom za ovu zimu, ali što je sa sljedećom?

12. Prosinac 2022.
foto Shutterstock

Europska unija ima dovoljno plina za zimu, ali bi se sljedeće godine mogla suočiti s nestašicom ako Rusija dodatno smanji opskrbu, objavila je u ponedjeljak Međunarodna energetska agencija (IEA), pozivajući vlade da djeluju brže kako bi uštedjele energiju i proširile obnovljive izvore energije.

Unatoč tome što je Rusija ove godine smanjila isporuke plina, Europa je izbjegla ozbiljnu nestašicu i započela zimu s punim spremnicima plina, dijelom zahvaljujući hitnim mjerama EU-a za punjenje skladišta i sretnom razdoblju blagog vremena te visokih cijena plina koje su smanjile potražnju za gorivo, objavio je Reuters.

Ipak, sljedeća godina mogla bi predstavljati još teži izazov od energetske krize zbog koje su ove godine računi za gorivo skočili za europska kućanstva i prisilila industrije na privremeno zatvaranje kako bi se izbjegle znatno povećane račune za plin.

Ako bi Rusija smanjila mali udio plina koji još isporučuje Europi, a kineska potražnja za plinom se oporavila s najnižih razina izazvanih Covid-19 zatvaranjima, EU bi se sljedeće godine mogla suočiti s manjkom plina od 27 milijardi kubičnih metara (bcm), rekli su iz IEA.

Ukupna potrošnja plina u EU-u iznosila je 412 milijardi kubnih metara u 2021., prema podacima EU-a.

- Ovo je ozbiljan izazov - rekao je izvršni direktor IEA-e Fatih Birol na konferenciji s Europskom komisijom u Bruxellesu, dodajući da bi manjak iznosio oko 60 milijardi kubnih metara bez mjera hitnog odgovora EU-a.

Potencijalna nestašica mogla bi se izbjeći povećanjem subvencija i politika za uštedu energije renoviranjem domova i zamjenom grijanja na fosilna goriva s toplinskim pumpama, dok se nastavlja s planovima EU-a za masovno širenje obnovljive energije, rekla je IEA.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da je opskrba bloka plinom ‘sigurna za ovu zimu‘ i da se EU već sada priprema za sljedeću.

Energetski nadzornik također je pozvao na bolje kampanje za poticanje potrošača da koriste manje energije, prenosi Reuters.

26. travanj 2024 20:16