Biznis i politika
StoryEditor

Osiguranje potraživanja: Poduzetnici još ne pušu na hladno

13. Studeni 2022.

Drame na tržištu energenata potpiruju strahove da kupci neće (moći) platiti račune, ali rizici su dio tržišnog poslovanja. Lakše se svladavaju uz pravu poslovnu praksu, no interes za osiguranje potraživanja u Hrvatskoj općenito je malen

Enormne cijene, a i drame na tržištu energenata, samo potpiruju ionako već stvorene strahove da kupci neće moći platiti račune. Rizici su dio tržišnog poslovanja i u normalnim vremenima, ali lakše se svladavaju uz pravu poslovnu praksu, primjerice osiguranje potraživanja. Zanimalo nas je raste li broj osiguranika iz energetskog sektora koji osiguravaju svoja potraživanja.

Za sada ne, jednoglasno poručuju čelnici dviju osiguravateljskih i dviju brokerskih (posredničkih) tvrtki, ali, s obzirom na situaciju, nije isključeno da energetske kompanije (proizvođači i distributeri) sve više i u Hrvatskoj posegnu za tom mjerom. Pritom treba naglasiti, kako nam to objašnjava jedan sugovornik, riječ je o tzv. robnim potraživanjima koja poduzeća mogu osigurati samo od pravnih osoba, ali ne i od fizičkih. U potonje se, kaže, osiguravateljske tvrtke, ne pačaju.

Zapravo je interes za osiguranje potraživanja jednak za sve sektore, pri čemu je on u Hrvatskoj, kažu sugovornici, općenito i dalje malen u odnosu na razvijenije zemlje Europe. U Cofaceu, jednoj od tri osiguravateljske kuće koje se u Hrvatskoj bave osiguranjem potraživanja (ostale dvije su Hrvatsko kreditno osiguranje u vlasništvu HBOR-a i Acredia u vlasništvu Allianza), kažu da se prema njihovim analizama hrvatska poduzeća iz energetskog sektora trenutačno više fokusiraju na osiguranje određenih projekata, a manje na zaštitu distribucije energije.

Najranjivije tvrtke

– Ali izazovna energetska situacija mogla bi uvelike utjecati na promjenu tog trenda. Poremećaji u globalnom proizvodnom lancu i porast troškova neenergetske robe stvaraju ključan problem poduzećima koja su izvozno orijentirana. Stoga očekujemo da će usluga osiguranja potraživanja biti potrebna poduzećima iz svih sektora poslovanja – ističu u Cofaceu.

Zvonimir Samodol, predsjednik Uprave Hrvatskoga kreditnog osiguranja (HKOSIG), također govori da su u portfelju njihovih osiguranika zastupljeni svi sektori gospodarstva; građevinski sektor, metaloprerađivačka industrija, drvna industrija, prehrambena industrija, trgovina..., a među većim su i tvrtke koje se bave prodajom naftnih derivata.

– S obzirom na nerijetko enorman rast troškova energije, trenutačno su posebno ranjive tvrtke kod kojih troškovi energije zauzimaju znatan udio u ukupnim troškovima. Ako zbog dugoročnih ugovora ili snažne konkurencije na tržištu nisu u mogućnosti u kratkom roku prevaliti povećane troškove na svoje kupce, likvidnost i održivost njihova poslovanja može biti znatno ugrožena – ističe Samodol.

A to znači da je rizik od neplaćanja povećan. Isto vrijedi i za plinski biznis, kao i za distribuciju struje. No da za sada nema panike među proizvođačima energenata i distributerima potvrđuju i brokeri u osiguranju, odnosno oni koji posreduju između kompanija koje traže osiguranja i osiguravateljskih kuća. Tako Nina Bašić, ovlaštena brokerica u Centru broker, društvu za brokerske poslove u osiguranju i reosiguranju, veli da nitko od njihovih klijenata iz sektora prodaje energije nije tražio da osigura svoja potraživanja, potvrđujući pak da je za osiguranje potraživanja jednak interes u svim sektorima.

Samo veliki rizici

Iva Rogović Lekić, direktorica brokerske tvrtke Marsh (u vlasništvu MarshMcLennana, svjetske korporacije za upravljanje rizikom, strategijama i ljudima), smatra da su proizvođači i distributeri energije ‘odlični kandidati za osiguravanje potraživanja‘. Čak je 80 posto energetskih tvrtki u Hrvatskoj klijent te brokerske kuće, a razlog, među ostalim, leži i u poslovnoj povezanosti te brokerske kuće sa svjetskim osiguravateljima. Stajalište je te brokerske kuće na globalnoj razini, napominje Rogović Lekić, da se energetski sektor ne treba osiguravati od malih rizika, već bi zbog svog profitabilnog poslovanja te rizike trebalo zadržavati za sebe.

I najodgovorniji poduzetnici mogu se naći u situaciji da ne mogu platiti isporučenu robu ili uslugu. Tržište energenata nije iznimka

Pritom bi na osiguravatelje trebalo prenijeti samo ‘one velike rizike koji bi u slučaju štete znatno utjecali na samo poslovanje, a samim time i na opstojnost energetskih kompanija‘. Pritom upozorava na to da se ipak ne osigurava potraživanje u cijelosti, nego najčešće do 90 posto iznosa, a neosigurani iznos potraživanja predstavlja vlastiti udio osiguranika u šteti.

A što je s premijom? U ova nesigurna vremena kada se pokidani dobavni lanci, doduše sporo, ali ipak uspostavljaju, a rat prijeti cijelom svijetu, logično bi bilo zaključiti da će premija poskupjeti.

– Možemo očekivati rast premije zbog nesigurnosti stvorene zbog političke nestabilnosti te zbivanja u svijetu – prognozira Bašić iz Centar brokera.

U Cofaceu dodaju da je velik broj poduzeća ‘zbog određenih tehničkih razloga kao što su tržišni standardi, problemi u opskrbnom lancu ili rokovi isporuke bio potaknut da se zaštiti od negativnih utjecaja na poslovanje i na vrijeme je osigurao svoja potraživanja‘. Posebno se to odnosi na zadnje godine kada su nas zapljusnuli valovi raznih kriza jer, kako kažu u toj osiguravateljskoj kući, poduzetnicima je danas vrlo teško poslovati pa žele jednostavnije i mirnije upravljati rizicima, a osiguranje potraživanja omogućuje im prevenciju onih loših te naplatu nepodmirenih računa i naknadu štete.

Sve su prognoze da će sljedeća godina biti također neizvjesna, pa u Cofaceu vjeruju da je osiguranje potraživanja pravo rješenje za tvrtke i predviđaju da će interes za tom uslugom nastaviti rasti.

– Najnovija Cofaceova istraživanja pokazuju da su poduzeća opreznija i vrlo pesimistična glede budućnosti, stoga je usluga osiguranja potraživanja postala znatno traženija unazad nekoliko godina. Svako poduzeće koje želi financijsku stabilnost i zdrav rast poslovanja već je osiguralo svoja potraživanja i time zaštitilo svoje poslovanje. U Hrvatskoj izvozno orijentirana poduzeća prate trend Cofaceovih klijenata diljem svijeta. Svakako se vidi napredak zadnjih godina u potrebi za uslugom osiguranja potraživanja jer gospodarska situacija i makroekonomski izgledi mijenjaju način na koji poduzeća vide mogućnost poslovnog razvoja. Cofaceovi ekonomisti će putem besplatnih webinara, ekonomskih analiza i publikacija o zemljama i sektorima diljem svijeta poduzećima približiti predviđanja i procjene ekonomske situacije te predstaviti rješenja pomoću kojih će se poduzeća moći zaštititi i sigurno upravljati rizicima – poručuju iz Cofacea.

Prevencija rizika

Samodol napominje da s vremenom i poduzetnici u Hrvatskoj, svjesni rastućeg rizika o vezi s naplatom potraživanja, traže rješenja da ga umanje. Bašić to potvrđuje, odnosno njezina brokerska kuća Centar broker dobiva povećani broj upita odnosno zahtjeva za ponudama osiguranja robnih potraživanja. No osim osiguranja potraživanja jako je važno preventivno djelovati, odnosno provjeriti tko je potencijalni poslovni partner, pogotovo u dijelovima svijeta koji su nam manje poznati.

Nesolventni kupci, politički nemiri, uvozni i izvozni propisi mogu znatno utjecati na financijski rezultat

– Coface, osim što je globalni lider u osiguranju potraživanja, vodeći je pružatelj usluga poslovnih informacija. Prevencija rizika od neplaćanja počinje prikupljanjem relevantnih i ažuriranih informacija o kupcima i njihovom okružju. Analiza tih informacija pomaže poduzećima u procesu strateškog odlučivanja. Vođenje poslovanja i osiguranje financijskog rasta ponekad mogu biti izazovni. Nesolventni kupci, politički nemiri, uvozni i izvozni propisi mogu znatno utjecati na financijski rezultat. Stoga je potrebno provesti odgovarajuće sigurnosne mjere pomoću inovativnih poslovnih rješenja za upravljanje rizikom – ističu u Cofaceu.

Svakako je to uvijek bilo važno, no u današnjem svijetu i najmoralniji poduzetnici koji ispunjavaju svoje obveze mogu pasti i dovesti se u situaciju da ne mogu platiti isporučenu robu ili uslugu. Tržište energenata tu jednostavno nije iznimka – i proizvođači i distributeri energenata osiguravaju svoja potraživanja, ali, kao što smo vidjeli, ne odskaču u tome od drugih poslovnih sektora, barem zasad.

23. travanj 2024 20:41