Biznis i politika
StoryEditor

Ove zemlje su potencijalni rajevi za pranje novca

16. Lipanj 2022.

Prijetnje od pranja novca i financiranja terorizma rastu iz godine u godinu, a kazne za nepoštivanje zakona o pranju novca su u 2021. godini skočile u nebo. Čak je 17 banaka kažnjeno samo u prvoj polovici prošle godine, dok je najveća izrečena kazna iznosila nešto više od milijun dolara.

Izvješće Basel AML (anti-money laundering) indexa izdano u rujnu 2021. procijenilo je oko 200 zemalja i teritorija u svijetu.

Baselski AML indeks je neovisna godišnja rang-lista koja procjenjuje rizike financijskog kriminala diljem svijeta. Prvo izvješće izdano je 2012. godine i ocjenjuje jurisdikcije na temelju nekoliko čimbenika. To su učinkovitost sustava protiv pranja novca, mito i korupcija, javna odgovornost i transparentnost, pravni i politički rizici te financijska transparentnost i standardi.

Rizici od pranja novca i financiranja terorizma nastavljaju rasti s vremenom. Bilo da se radi o Izvješću o međusobnoj evaluaciji FATF-a ili Izvješću o Baselskom indeksu AML-a, sve procjene otkrivaju da bi se situacija mogla pogoršati. Mnoge regije moraju preispitati svoje politike i sustave kako bi se borile protiv sve većeg broja slučajeva financijskog kriminala. Prema Baselskom izvješću, neučinkoviti sustavi protiv pranja novca i loši zakoni doveli su do porasta aktivnosti pranja novca i financiranja terorizma.

image

Basel AML indeks 2021 - najbolji

Od zemalja koje su na glasu kao raj za pranje novca na prvom se mjestu nalazi Haiti, zatim slijedi Demokratska Republika Kongo, pa Mauritanija i Myanmar, dok peto mjesto drži Mozambik. Slijede ih Kajmanski otoci, Madagaskar, Mali i Senegal.

Među zemljama gdje je rizik najmanji našle su se europske zemlje. To su Andora, Danska, Slovenija, Švedska i Finska, dok su se između sjevernjaka ugurali San Marino i Litva.

image

Basel AML indeks 2021 - najgori

21. travanj 2024 07:05