Biznis i politika
StoryEditor

Pad industrijske proizvodnje u prvom tromjesječju 2023.

04. Svibanj 2023.

Industrijska proizvodnja u ožujku 2023. nastavila je bilježiti pozitivne mjesečne promjene, ali i pad na godišnjoj razini peti mjesec zaredom. Naime, obujam industrijske proizvodnje u usporedbi s istim razdobljem 2022. pao je u ožujku 0,7 posto (kalendarski prilagođeno). U odnosu na veljaču sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja ostvarila je rast od 1,2 posto.

Promatrano tromjesečno, u prvom tromjesečju 2023. zabilježen je realan pad industrijske proizvodnje za 1,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. (kalendarski prilagođeno), dok je na tromjesečnoj razini zabilježen rast od 1,4 posto (sezonski i kalendarski prilagođeno).

Promatrano na mjesečnoj razini, prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), pozitivna promjena u ožujku ostvarena je kod kategorije Netrajni proizvodi za široku potrošnju (+7,4%) i Intermedijarni proizvodi (+1,0%). Negativne promjene evidentirane su u kategorijama Trajni proizvodi za široku potrošnju (-4,9%), Energija (-4,9%), dok su Kapitalni proizvodi zabilježili pad u odnosu na veljaču za 3,7%.

U odnosu na isto razdoblje prethodne godine skroman pad u ožujku bilježi Energija (-0,8%), a smanjena je proizvodnja i u kategorijama Trajni proizvodi za široku potrošnju (-6,2%) i Intermedijarni proizvodi (-7,5%). Na godišnjoj razini Trajni proizvodi za široku potrošnju bilježe kontinuiran pad od rujna 2022., dok proizvodnja intermedijarnih proizvoda pada peti mjesec zaredom. S druge strane, rast su ostvarile kategorije Netrajni proizvodi za široku potrošnju (+4,3%) i Kapitalni proizvodi (+5,8%).

Prema NKD-u, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je u Opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 2,9 posto na godišnjoj razini, dok je u Rudarstvu i vađenju obujam industrijske proizvodnje smanjen za 5,6 posto i u Prerađivačkoj industriji, koja čini otprilike 85 posto ukupne industrijske proizvodnje, za 1,4 posto..

Prerađivačka industrija, u razdoblju siječanj-ožujak 2023. pala je za 2,2 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine. Padu u tom razdoblju pridonijele su, primjerice, djelatnosti u Proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda (-29,1%), Proizvodnji tekstila (-22,6%), Proizvodnja računala te elektroničkih i optičkih proizvoda (-19,0%), Proizvodnja duhanskih proizvoda (-16,5%) te Proizvodnja namještaja (-15,9%). Rast je zabilježen tek u 11 od ukupno 24 djelatnosti prerađivačke industrije.

U izgledima za ovu godini prevladavaju negativni rizici jer se industrijska proizvodnja i dalje nalazi pod pritiskom još uvijek visokih ulaznih troškova, ograničenjima na strani ponude i smanjene potražnje (trend usporavanja potražnje za industrijskim dobrima započet krajem 2022. u najvećim gospodarstvima) i ekonomske neizvjesnosti. Na razini cijele 2023. stopa rasta obujma industrijske proizvodnje zabilježit će usporavanje u odnosu na 1,6 posto ostvarenih u 2022. godini.

18. travanj 2024 03:58