Biznis i politika
StoryEditor

Platforma EU-a za energiju: Komisija objavljuje prvi poziv poduzećima za zajedničku nabavu plina

25. Travanj 2023.
Plinovod, Slovenija Mađarskafoto Shutterstock

Komisija pokreće prvi postupak koji europskim poduzećima omogućuje da svoje potrebe za nabavom plina prijave putem mehanizma AggregateEU kako bi se pripremila zajednička nabava plina na razini EU-a. Riječ je važnom koraku u pripremi EU-a za sljedeću zimu, odnosno koordiniranom i pravodobnom punjenju skladišta plina pri čemu se zajednički tržišni utjecaj koristi za pregovaranje boljih cijena s međunarodnim dobavljačima.

Registrirana poduzeća imaju tjedan dana, do 2. svibnja, da se odazovu na prvi poziv na agregiranje potražnje. Nakon podnošenja zahtjeva pojedinačnih poduzeća potrebne količine će se objediniti, a zatim će se na globalnom tržištu zatražiti ponude za opskrbu. Nakon što mehanizam AggregateEU za zajedničku europsku potražnju pronađe odgovarajuće ponude međunarodnih opskrbljivača plinom, uključena poduzeća započet će pregovore s dobavljačima o ugovornim uvjetima za kupnju i isporuku plina. Komisija neće imati nikakvu ulogu u pregovorima. Prvi ugovori o kupnji očekuju se prije ljeta.

U narednih 12 mjeseci redovito će se provoditi daljnji postupci nabave, i to svaka dva mjeseca. Poduzećima je i dalje otvorena mogućnost prijave na mehanizam AggregateEU. Trenutačno je registrirano 76 poduzeća, dok su druga u postupku prijave. Usto, 11 poduzeća spremno je posredovati kao središnji kupac ili zastupnik.

Države članice obvezale su se sudjelovati u agregiranju potražnje za najmanje 15 % svojih nacionalnih ciljeva za skladištenje plina, što odgovara oko 13,5 milijardi kubičnih metara plina godišnje. Ciljevi skladištenja i zajedničke nabave plina dogovoreni su 2022. kao hitne mjere zbog ruskog korištenja opskrbe energijom kao oružja i nikad viših cijena energije uslijed ruske invazije na Ukrajinu. Svrha im je smanjiti nestabilnost cijena, omogućiti sigurnu i predvidljivu opskrbu energijom te iskoristiti zajednički tržišni utjecaj Europe. Kako bi se ostvario plan REPowerEU i diversificirala opskrba energijom u EU-u, ruski plin isključen je iz zajedničke nabave.

-  Danas poduzimamo velik korak kako bismo zajedničku nabavu plina na razini EU-a proveli u djelo. Energetska kriza naučila nas je da je EU uspješniji ako djeluje jedinstveno i solidarno. Omogućavanjem poduzećima iz EU-a da objedine nabavu plina AggregateEU će iskoristiti gospodarski utjecaj Unije i pomoći nam da osiguramo dovoljne količine plina u skladištima kako bismo prebrodili sljedeću zimu. Jednako je važno doprinijeti u ponovnoj uspostavi punog proizvodnog kapaciteta energetski intenzivne industrije EU-a rješavanjem problema visokih cijena energije, što je ključno za našu konkurentnost - rekao je potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič.

30. travanj 2024 04:34