Biznis i politika
StoryEditor

Coca-Cola: Pozdravljamo jasnoću koju će rezultati ispitivanja donijeti našim potrošačima i kupcima

09. Studeni 2023.
Coca-Cola bocafoto Shutterstock

Ubrzana istraga svih nadležnih tijela sve više, čini se, upućuje da proizvođač pića, Coca-Cola HBC Hrvatska, nema veze sa slučajem trovanja koji se pojavio u Rijeci. 

- Nakon sveobuhvatnih analiza više naših proizvoda, Ministarstvo unutarnjih poslova danas je izvijestilo da je utvrđen jedan izolirani incident u Rijeci koji je povezan s jednom bocom Romerquelle Emotion Blueberry Pomengranate - stoji u najnovijem priopćenju kompanije Coca-Cola HBC Hrvatska.

- Pozdravljamo jasnoću koju će rezultati ispitivanja donijeti našim potrošačima i kupcima nakon nesigurnosti prethodnih dana, a misli su nam i dalje s osobom koja je pogođena incidentom.

U interesu javne sigurnosti, naš prioritet posljednjih dana bio je pružiti vlastima potrebno vrijeme za dovršetak analiza, a mi ćemo nastaviti podržavati policiju s potpunom transparentnošću dok rade na incidentu u Rijeci.

U Hrvatskoj poslujemo više od 55 godina i uvijek smo održavali najviše standarde kvalitete. Cijenimo dugogodišnje odnose koje imamo s našim potrošačima i kupcima te im iskreno zahvaljujemo na podršci i strpljenju tijekom ovog iznimno izazovnog vremena" - stoji u priopćenju.

Beroš: Radi se o grešci

Ranije je ministar zdravstva Vili Beroš održao je konferenciju za medije na kojoj je komentirao nalaze. - Čini se da se radi o samo jednom dokazanom slučaju. Riječ je o sredstvu za pranje ili odmašćivanje. Ova koncentracija lužnate tvari bi uzrokovala oštećenja kao u Rijeci, ne bi mogla biti blaža. To u Rijeci se može gledati kao podmetanje ili nenamjerna greška. Dakle, dio od oboljelih došao je zbog panike ili drugog razloga - rekao je Beroš.

Dodao je da se nijedan od prijavljenih slučajeva ne podudara s onim riječkim. - Neupitno je da je došlo do određene pogreške. Kako je do toga došlo, teško je reći", dodao je.

“Od 45 ljudi koliko ih se javilo na pregled, samo četvero ih je imalo promjene na sluznici, koje mogu, ali ne moraju biti povezane s koncentracijom lužnate tvari - rekao je Beroš. Za pacijenta iz Zagreba, Beroš je rekao da ima bolest čiji simptomi mogu koincidirati.

Beroš kaže da bi se moglo raziti o grešci ili sabotaži. - Neuopitno je da je došlo do greške. Kako je do toga došlo, teško je reći", rekao je. "Možemo pretpostaviti da se radilo o grešci kakve su se već ranije događale - rekao je.

Analizom utvrđeno da se radi o lužini

Naime, kako stoji u objavi Policijske uprave Primorsko-goranske, Centar za forenzična ispitivanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ proveo je vještačenja spornih i nespornih uzoraka koja su mu dostavljena temeljem naloga Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci.

- Rezultati vještačenja tekućine iz čaše koju je konzumirala oštećena osoba podudara se u fizikalno-kemijskim svojstvima s tekućinom iz bočice bezalkoholnog pića s okusom koja mu je bila poslužena, dok je analizom utvrđeno da se radi o jako lužnatim vodenim otopinama (pH=13,6).

Temeljem utvrđenog kemijskog sastava može se zaključiti da se radi o nekom sredstvu za pranje i/ili odmašćivanje. Nadalje, u 20 nespornih staklenih bočica istog pića zaprimljenih u originalnom pakiranju, utvrđeno je da sadrže prozirne tekućine čiji je pH 3,5 što odgovara pH vrijednostima ovakvih vrsta napitaka.

Vezano uz prvi prijavljeni događaj na području PU zagrebačke od 7. studenog, također je dovršeno vještačenje tekućine iz plastične boce bezalkoholnog pića, te je utvrđeno kako tekućina iz bočice ima pH 2,59 koji je također uobičajen za ovu vrstu pića te u tekućini nisu detektirani spojevi koji bi bili neuobičajeni za ovu vrstu pića - objavila je policija.

Iz Coca Cole ističu kako nakon provedene analize Coca-Cole Original Taste (0.5 L i 2L) u plastičnoj ambalaži, Državni inspektorat Republike Hrvatske je službeno potvrdio kako su navedeni proizvodi sigurni za konzumaciju.

- Poslujemo prema najvišim standardima kvalitete i zdravstvene inspravnosti, a ove neovisne analize potvrđuju i rezultate naše interne istrage koja je pokazala kako nema nikakvih neusklađenosti ili odstupanja od najviših standarda u proizvodnji bilo kojeg od naših proizvoda.

U vezi s jednom bočicom Romerquelle Emotion Blueberry Pomengranate 330ml povezanom sa slučajem, kriministalistička analiza je u tijeku. Bočice iz navedene serije se privremeno povlače s tržišta u interesu javnog zdravlja -  kažu u kompaniji.

- Otkako smo prvi put upoznati sa situacijom, u cilju osiguranja javnog zdravlja, naš ključni prioritet bilo je pružanje podrške nadležnim tijelima, svjesni kako je potrebno određeno vrijeme do završetka službenih analiza.U potpunosti razumijemo uznemirenost koju su izazvali nagađanja i netočne informacije u javnosti posljednjih dana. Nastavit ćemo predano osiguravati najvišu razinu zdravstvene ispravnosti i sigurnosti svih naših proizvoda - zaključuju u kompaniji.

Plenković: Nije riječ o zdravstvenim poteškoćama zbog konzumacije pića

U velikom broju prijavljenih slučajeva pokazuje se da nije riječ o zdravstvenim poteškoćama zbog konzumacije pića. Stoga nema mjesta panici. Nadležna tijela nastavit će djelovati koordinirano i analizirati sve uzorke, kao i okolnosti slučaja u Rijeci kako bi građani bili sigurni, objavio je premijer Andrej Plenković na X (bivši Twitter) platformi referirajući na slučaj trovanja bezalkoholnim pićima koji zadnjih dana potresa Hrvatsku.

Prethodno je i Coca-Cola HBC Hrvatska, kompanija o čijim je pićima riječ, poslala priopćenje u kojem ističe: ‘Nakon analize Romerquelle Emotion Blueberry Pomengranate 330ml, serije roka trajnosti 31. ožujka 2024. Državni inspektorat Republike Hrvatske je potvrdio da je serija sigurna za konzumaciju. Naše interne analize i dalje ne pokazuju nepravilnosti u proizvodnji bilo kojeg od naših proizvoda. U vezi s jednom bočicom Romerquelle Emotion Blueberry Pomengranate 330ml povezanom sa slučajem, kriministalistička analiza je u tijeku. Bočice iz navedene serije se povlače s tržišta u interesu javnog zdravlja. Nastavljamo pružati punu podršku nadležnim institucijama u poduzimanju koraka za zaštitu javnog zdravlja. Svim pogođenim sugrađanima želimo brz i potpun oporavak‘, stoji u priopćenju Coca-Cole.

Rezultati analize u Zagrebu

‘Državni inspektorat, sanitarna inspekcija zaprimila je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ispitni izvještaj o kontroli uzorka:

Coca cola, orginal taste, gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 500 ml, 11/10/23 s rokom trajanja 11.04.2024.(LOT-a 11/10/23)

Coca cola, original taste, pakirano u PET ambalažu, 2 l - 31.03.24.LZC 30.09.23. W07

Coca cola, zero, gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 2 l - 29.03.24.LZC 28.09.23. B40

koji su uzeti sa samoposlužnog aparata i iz maloprodajne trgovine u Zagrebu.

Sva tri uzorka dostavljena na analizu, analizirana su na pH-vrijednost, metale i metaloide, aditive i perklorate.

Utvrđena pH-vrijednost nema sposobnost izazivanja učinka nagrizanja sa simptomima pečenja i boli u probavnom traktu, a ostali ispitani parametri sukladni su propisanim vrijednostima te se na temelju istih uzorak smatra zdravstveno ispravnim‘, priopćio je DIRH.

27. travanj 2024 10:34