Biznis i politika
StoryEditor

Plenković: Pravi put za razvoj je brza tranzicija na obnovljive izvore energije, moramo uključiti privatni sektor

02. Ožujak 2023.
Andrej Plenkovićfoto Shutterstock

Međunarodno zajedništvo i suradnja u trenutnoj energetskoj krizi bila je tema i drugog dana konferencije Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku suradnju (PTECC) u Zagrebu, a koliko je ono važno istaknuo je i predsjednik Vlade Andrej Plenković.  

U svom uvodnom govoru Plenković je rekao da je kriza zahvatila sve sektore gospodarstva osvrnuvši se i na mjere koje je Vlada donijela u rujnu prošle godine, a spomenuo je i ograničenja koje je Europska unija donijela kao odgovor na rusku agresiju na Ukrajinu.

Cijela Europska unija je pokazala sposobnost za nošenje s ovom krizom ‒ rekao je spominjući embargo na rusku naftu koji je stupio na snagu početkom veljače kao i osiguravanje popunjenosti skladišta plina za ovu zimu.

Naglasio je da je energetska kriza daleko od svog kraja te da se Hrvatska, baš kao i Europska unija, mora pripremiti za sljedeću zimu pozvavši energetski sektor i investitore da se okrenu obnovljivim izvorima energije. Pitanje je to, tvrdi premijer, energetske sigurnosti, a naglasio je da upravo Hrvatska ima dobru poziciju da osigura opskrbu za ovaj dio Europe.

Osvrnuo se Plenković i na LNG terminal i na Jadransko-jonski plinovod govoreći da Hrvatska ima razvijenu infrastrukturu koja će se i nastaviti razvijati zahvaljujući sredstvima iz EU fondova, Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te programa NextGenerationEU.

Partnerstvo s SAD-om jače nego ikad

Naglasivši da je jedini pravi put za razvoj brza tranzicija na obnovljive izvore energije Plenković je istaknuo važnost odmicanja od fosilnih goriva i prilike koje Hrvatska ima u ulaganju u vjetroelektrane, solare i geotermalnu energiju.

Ako želimo ubrzati tranziciju moramo uključiti privatnike ‒ zaključio je predsjednik Vlade.

Osim premijera, govor je održao i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović koji je poručio da je Hrvatska na putu da postane energetsko čvorište ovog dijela Europe istaknuvši pritom misiju da Hrvatska postane energetski neovisna.

Hrvatska je trenutno neovisnija i sigurnija nego ikada, a sljedeće godine će biti još sigurnija i neovisnija ‒ zaključio je Filipović.

O energetskoj krizi i zajedničkoj suradnji P-TECC-a govorila je i predstavnica Europske komisije Ditte Juul Jorgensen koja je naglasila da je energetski pomak u posljednjih godinu dana bez presedana te da se energetski sektor Europske unije kontinuirano razvija. Baš kao i predstavnici hrvatske Vlade, Jorgensen se osvrnula na dobru opskrbu plina ove zime, a istaknula je da je trenutno najveći dobavljač plina za Europsku uniju SAD. Poručila je da je partnerstvo Europske unije i SAD trenutno jače nego ikada te da će se suradnja u energetskom sektoru nastaviti i dalje.

Da su SAD ‘uskočile‘ u pomoć Europi nakon početka ruske agresije na Ukrajinu potvrdila je i ministrica energetike SAD-a Jennifer M. Granholm rekavši da je Rusija terorizirala istočnu Europu te da je očekivala da će se ‘smrznuti do smrti‘ no da se Europa jako dobro oduprla tome te je sada usred stvaranja povijesti. Rekla je i da će SAD pružiti europskim partnerima potrebnu tehnološku pomoć u tranziciji na čistu energiju, a spomenula je i suradnju u Green Cities Allianceu. 

26. travanj 2024 22:07