Biznis i politika
StoryEditor

Posljedice rata bit će vidljive i na hrvatskom tržištu nekretnina

08. Ožujak 2022.

Rat u Ukrajini za sada još nije ostavio posljedice na hrvatsko nekretninsko tržište, a brojni Hrvati ušteđevinu od prijeteće inflacije i dalje štite tako što ju ulažu u 'cigle'. Kratki je to zaključak trenutne situacije na tržištu nekretnina u Hrvatskoj napravljen na osnovu razgovora sa stručnjacima za nekretnine, koji od reda govore da, barem za sada, u svom poslovanju nisu osjetili posljedice rusko-ukrajinskog sukoba.

- Za sada još nismo vidjeli izravan utjecaj tog rata. Mislim da je još prerano za to. Vjerojatno će se u nekom obliku posljedice tog rata vidjeti i na nekretninskom tržištu, no za sada nema nekih bitnijih promjena - kazala je Dajana Furgala, vlasnica agencije za nekretnine Orbit.

Prema njezinim riječima, ove godine, ipak, nešto je manji interes za kupnju stanova putem subvencionirah kredita, tzv. APN, a isto je potvrdio i Boro Vujović, vlasnik agencije za nekretnine Opereta.

- Mi se bavimo i kreditnim posredovanjem i mogu reći da smo prošle godine u ovom razdoblju, dakle 15-ak dana prije početka APN-a imali veći broj potpisanih ugovora, nego što je to ove godine slučaj. Mislim da je glavni razlog za to što kupci koji su planirali ići na kupnju putem APN-a, nemaju što kupiti. Cijene nekretnina su narasle, ponuda za stanove koji se kupuju putem APN-a nije velika, a prodavatelji zbog rastuće inflacije, radije nekretnine prodaju kupcima koji kupuju gotovinom. Sve je više kupaca koji nekretninu financiraju svojom ušteđevinom, tako da ovi koji žele kupiti putem APN-a naprosto nemaju prilika za kupnju – pojasnio je Vujović zašto je trenutno broj kupaca stanova putem APN-a manji nego lani.

Kada je riječ o cijenama nekretnina, Vujović je istaknuo da su one nastavile rasti. Iznio je podatak da je u njegovoj agenciji prosječna kupoprodajna cijena po četvornom metru u 2021 godini za 10 posto niža nego što je u prva dva mjeseca ove godine.

- S obzirom na inflaciju i činjenicu da je sve više onih koji novac spremaju u nekretnine, jer to smatraj sigurnim ulaganjem, za sada nema naznaka da bi cijene mogle pasti – zaključio je Vujović.

Situacija je slična i na drugim tržištima u Europi, kao i u Kanadi i SAD-u. Rast cijena nafte posljedično utječe na rast svih drugih proizvoda, odnosno na inflaciju, a u takvoj situaciji cijene nekretnina nastavljaju rasti. Naravno, ukoliko ne dođe do još nekih drugih izvanrednih događanja i poremećaja na tržištu,

24. travanj 2024 23:12