Biznis i politika
StoryEditor

PPD: Isporuke plina od Gazproma i dalje redovne i bez poteškoća

27. Travanj 2022.
PPD je u vlasništvu Energia naturalis (ENNA) grupe, osnovan je 2001. godine i danas je jedan od najznačajnijih subjekata na hrvatskom tržištu plina

Isporuke plina Hrvatskoj od ruskog Gazproma i dalje su redovne i odvijaju se bez poteškoća, rekli su iz Prvog plinarskog društva (PPD).

- Kao i druge tvrtke koje imaju ugovor s Gazpromom i mi smo dobili  prijedlog za plaćanje u rubljima. U ovom trenutku analiziramo taj prijedlog i sve moguće rizike. Također, čekamo stav Europske komisije po tom pitanju te trenutno nemamo nikakvih plaćanja -  kažu u PPD-u

Ističu da trenutno nemaju najava prekida isporuke.

Ruski Gazprom priopćio je u srijedu da je prekinuo sve isporuke plina Bugarskoj i Poljskoj nakon što su obje zemlje odbile plaćati plin u rubljima. Poljski i bugarski dobavljači plina ranije su kazali da su zaprimili službene obavijesti od Gazproma o prekidu isporuka.  

Ruski plin i dalje stiže u Austriju u neograničenom obujmu, unatoč obustavi isporuka u Poljsku i Bugarsku, potvrdio je u srijedu kancelar Karl Nehammer, dodavši ipak da razmatraju nove izvore nabave zbog mogućih oštećenja plinovoda u ratu u Ukrajini.

Rusija je za kupce iz "neprijateljskih" zemalja uspostavila mehanizam plaćanja preko Gazprombanke koja uplaćene uglavnom eure i dolare prodaje na moskovskoj burzi i rublje uplaćuje na račun Gazprombanka. Bugarska i Poljska nisu prihvatile taj mehanizam plaćanja, za razliku od Austrije, Njemačke i drugih, rekao je austrijski kancelar. Naglasio je da ruski plin i dalje stiže u Austriju.

Ruski plin i dalje će stizati u Njemačku budući da obustava isporuka u Bugarsku i Poljsku ne utječe na tranzit u druge zemlje, objavila je u srijedu energetska kompanija Uniper, najveći uvoznik ruskog plina u Njemačkoj. 

Isporuke iz Rusije normalne su i prema Mađarskoj, preko Bugarske i Srbije, izjavio je u srijedu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

17. travanj 2024 23:00