Biznis i politika
StoryEditor

Rad u inflaciji: Privatnici već podigli plaće, u javnom sektoru rast od šest posto

28. Listopad 2022.

Inflacija u Hrvatskoj, baš kao i u ostatku svijeta, posljednjih mjeseci ne jenjava pa je prošli mjesec tako dosegnula 12,8 posto, novu najvišu razinu od kada Državni zavod za statistiku izdaje podatke. Na godišnjoj razini porasle su sve kategorije, a najviše cijene hrane i bezalkoholnih pića i to za nešto više od 19 posto.

Tvrtke, ali i zaposlenici, pokušavaju izaći na kraj s rastom cijena koji brine sve generacije i sve sektore, a jedino prihvatljivo rješenje bio bi rast plaća. Sindikati se bore za veće plaće zaposlenicima u javnom sektoru i tvrde da bi plaće trebale pratiti stopu inflacije.

Mnoge su tvrtke, uključujući Podravku, ENNA grupaciju i PPD, još s početkom godine najavile povećanje plaće, no pravo je pitanje što će biti ako inflacija nastavi rasti?

Hrvatske autoceste zato su otišle korak dalje. U lipnju su pak potpisali kolektivni ugovor prema kojemu će se plaća korigirati svaki mjesec u skladu s kretanjima stope inflacije.

‒ Prema novom Kolektivnom ugovoru iz lipnja 2022. godine  korekcija osnovice provodi  se mjesečno sukladno promjeni (povećanju ili smanjenju) potrošačkih cijena u RH prema objavljenim podacima u Narodnim Novinama i to na način da se plaća za pojedini mjesec rada korigira za promjenu potrošačkih cijena prethodnog mjeseca ‒ prokomentirali su iz Hrvatskih autocesta.

‒ Međutim, kako bi se u uvjetima eventualno naglog rasta potrošačkih cijena zaštitilo poslovanje Društva uvrštena je klauzula da ukoliko dva mjeseca za redom kumulativni rast bude preko 5,5 posto korekcija se neće provoditi automatski već prema posebnom sporazumu između Društva  i Sindikata ‒ naveli su u svom priopćenju i dodali da novim ugovorom korekcija plaće može ići u skladu s povećanjem i smanjenjem što dosadašnjim ugovorima nije bilo propisano nego se korigiralo samo u slučaju povećanja godišnje stope inflacije.

I dok drugi nisu išli s indeksacijom plaća predstavnici Vlade i sindikata javnih i državnih službi ovog su tjedna dogovorili povećanje osnovice plaće za šest posto ovaj mjesec te za još dva posto od travnja sljedeće godine.

Tako će plaća prosvjetnog radnika s 20 godina radnog staža koji sada zarađuje oko 7700 kuna porasti za oko 400 kuna, a nakon porasta u proljeće biti će veća za 540 kuna nego što je do sada bila.

Osim rasta osnovice, dogovoreno je i povećanje božićnice s 1500 na 1750 kuna, povećanje regresa isto tako s 1500 na 1750 kuna te povećanje dara za dijete sa 600 na 750 kuna. 

Pomoćnik ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Dražen Opalić za HRT je izjavio da će ova povećanja primanja za 240.000 državnih i javnih djelatnika na godišnjoj razini značiti iznos veći od 3,4 milijarde kuna.

20. travanj 2024 16:27