Biznis i politika
StoryEditor

Rast zaposlenih u građevini raste kao i broj stranih radnika

13. Srpanj 2023.
Strani radnici u Hrvatskojfoto Ratko Mavar

Nedostatak radne snage ključno je strateško pitanje za Hrvatsku. Očekuje se da će se iz godine u godinu izdavati sve više dozvola stranim radnicima kako bi gospodarstvo moglo funkcionirati, stoga je zapošljavanje strane radne snage bila tema  Zajedničke tematske sjednice saborskog Odbora za gospodarstvo i Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo. Jedna od grana gospodarstva gdje je to posebno izraženo već dugi niz godina je graditeljstvo.

- Po gotovo svim pokazateljima vidljiv je rast građevinskih aktivnosti u Hrvatskoj proteklih godina. Broj zaposlenih, izdanih dozvola za strane radnike u graditeljstvu, vrijednost radova, poduzeća u sektoru, iznos prihoda te dobiti svi bilježe rast, odnosno jasno upućuju na porast građevinskih aktivnosti od 2016. godine do danas -  rekla je potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj, pojasnivši da je važan faktor rasta obnova od potresa, kao i sredstva iz NPOO-a i ostalih mehanizama usmjerenih na infrastrukturu.

Razdoblje niskih kamatnih stopa do sredine 2022. godine uz porast inflacije kao posljedice pandemije te pripreme za preuzimanje eura kao službene valute također su pridonijeli rastu potražnje za nekretninama u Hrvatskoj.

Čagalj pojašnjava da je s obzirom na takav rast aktivnosti rast zaposlenih očekivan, kao i povećanje udjela stranih radnika u sektoru. Tako su strani radnici 2016. godine činili 0,9 posto radne snage u sektoru (mjereno po izdanim dozvolama za rad), 13,2 posto u 2018. godini, 26,6 posto 2020. godine te 37,5 posto 2021. godine.

Pred građevinom je veliki posao i velika očekivanja. Velika je potreba za kvalificiranim radnicima, posebno u području srednje i više stručne spreme, a procjena je da će daljnja potražnja za radnicima rasti, kao i udio stranih radnika.

- Moramo biti svjesni da je natjecanje u privlačenju stranih radnika već davno počelo. Slika Hrvatska na van ovisi o svakom akteru u sustavu. Svakako je bila pozitivna glavna izmjena poreznog sustava koja se tiče onih zaposlenih s najnižim primanjima, kao i izmjene Zakona o strancima. Moramo voditi računa o adekvatnim radnim uvjetima, u slučaju građevine posebno o sigurnosti radnika -   poručila je Čagalj, istaknuvši da rastući broj stranih radnika ne znači da trebamo zaboraviti na posao koji nas čeka na domaćoj fronti, a to je prilagodba obrazovnog sustava potrebama tržišta rada i popularizacija ovih zanimanja.

28. travanj 2024 18:12